Kasza i ryż, Obiad dla dzieci, Przepisy

Kremowe risotto dyniowo-marchewkowe

Dostałam dynię w królewskim rozmiarze. To prawdziwa gwiazda pośród wszystkich jej kuzynek, rosnących na tym samym polu. Doglądali jej pieczołowicie Bernatka i Maciek, a potem mi ją podarowali z nadzieją, że zatroszczę się o jej karierę 😉 Obiecałam sobie, że dołożę wszelkich starań, by świat się o tej gwieździe dowiedział 😉

 

risotto dyniowo-marchewkowe.
risotto dyniowo-marchewkowe.

Dynia była piękna i smaczna, dzięki niej powstało kilka ciekawych potraw i kolorowych zdjęć.

Cudownie było poeksperymentować z nią w kuchni, słuchając mojej ulubionej piosenki zespołu z dynią w nazwie. To jeden z ważniejszych zespołów mojej młodości. Tembr głosu Billego Corgana wzbudza we mnie rzewne wspomnienia 😉 Płytę, z której pochodzi ta piosenka miałam w wersji podwójnego wydania kasetowego. To były czasy!

Moje risotto dyniowo-marchewkowe nie jest klasyczną wersją włoskiego risotto. Nie użyłam bulionu ani parmezanu, jednak mimo tego uważam, że smak jest godny polecenia. Delikatne, kemowe o lekko orientalnej nucie. Znika w mig 🙂

 

RISOTTO DYNIOWO-MARCHEWKOWE

Składniki:

100 g ryżu arborio

100 g świeżej dyni, pociętej w kostkę

2 niewielkie marchewki, pocięte w kostkę

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka masła

1 łyżka kwaśniej śmietany

po 1/3 łyżeczki: curry, kurkumy, imbiru i ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)

sól do smaku

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę. Obieramy czosnek. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, wrzucamy cebulkę i podsmażamy około 5 minut. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż. Wszystko smażymy około 3 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy pokrojone w kostkę dynię i marchewkę. Dodajemy wszystkie przyprawy. Jeszcze chwilę smażymy i całość zalewamy szklanką wody (w razie potrzeby można wlać ciut więcej). Zmniejszamy moc palnika na najsłabszą i dusimy pod przykryciem, często mieszając. Jeśli ryż wchłonie wodę, a będzie jeszcze wardy, dolewamy kolejną jej porcję. Potrawa jest gotowa w momencie, kiedy ryż jest miękki i całe danie nabierze kleistej konsystencji. Trwa to około 20 minut. Zdejmujemy patelnię z palnika i na sam koniec dodajemy łyżkę śmietany, dokładnie mieszając. Podajemy od razu po przygotowaniu.

jesienne risotto
jesienne risotto
risotto dyniowe
risotto dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *