Dania mięsne O Kuchni Placki Porady kulinarne

3 pomysły na dania obiadowe z wykorzystaniem nadmiaru wędlin

W Twojej lodówce zalega nie zjedzona wędlina, którą prawdopodobnie jutro wyrzucisz do kosza? Zatrzymaj się chwilę i pomyśl, czy nie można by jej użyć jeszcze dzisiaj do jakiegoś pysznego dania. Nie wiesz, jak ją spożytkować? Oto trzy moje propozycje na dania obiadowe z wykorzystaniem dowolnej wędliny. 

 

Z raportu “Tesco dla szkół” MillwardBrown 2014 wynika, że ze wszystkich produktów spożywczych najwięcej wyrzucamy właśnie wędlin. Wszyscy znamy jajecznicę na boczku czy tosty z szynką, w których można zużyć nadmiar wędlin. Jednak istnieje też sporo dań obiadowych z wędliną w roli głównej, o których nie zawsze pamiętamy, gdy mamy w lodówce za dużo szynki czy boczku. Przedstawiam Wam dziś trzy pomysły na tego typu potrawy. Znacie, lubicie? Może macie swoje sprawdzone przepisy na dania z wędlinami? Podzielcie się przepisem w komentarzu.

  1. PLACUSZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z BOCZKIEM

Niezwykle smaczne danie, które robi się bardzo szybko. Najlepiej smakują z dodatkiem boczku, ale można użyć też innej wędzonki.

Składniki:

100 g kaszy gryczanej, ugotowanej na sypko

2 jajka

50 gr tartego parmezanu

2-3 łyżki mąki

100 g  boczku, pokrojonego w kostkę

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

Wykonanie:

Ugotowaną, zimną kaszę wsypujemy do miseczki. Wbijamy jajka, dodajemy parmezan, kostki boczku, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Dosypujemy mąki, by masa nie była zbyt rzadka. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

placki-z-kaszy-gryczanej

 

 

2. KOTLET SZWAJCARSKI  CORDON BLEU

Szwajcarski kotlet przypomina trochę de vollaie’a, jest nadziewany serem żółtym i szynką. Ja przygotowuję je w taki sposób, że do środka dodaję ser krojony w słupki. W klasycznej wersji są to plastry.

Składniki ( na 4 porcje):

4 plastry schabu

8 plasterków sera żółtego (zamiast plastrów mogą być słupki)

4 plastry szynki

sól i pieprz do smaku

panierka: mąka, jajko, bułka tarta

olej do smażenia

Wykonanie:

Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko na kotlety, solimy i pieprzymy. Następnie układamy nadzienie: plaster sera, plaster szynki i znowu plaster sera. Jeśli przygotowujemy je z sera pokrojonego w słupki, wówczas zawijamy ser w szynkę. Następnie zwijamy kotlety w rulony i spłaszczamy je, dociskając lekko zawartość. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na złoty kolor, kilkukrotnie obracając je na patelni, by dobrze się usmażyły w środku i ser lekko się rozpuścił. Podajemy na ciepło, choć dobrze smakują też na zimno, pokrojone w plastry (jak rolada).

cordon-bleu

 

3.  GULASZ WARZYWNY NA WĘDZONCE

Bardzo pożywne danie, które trochę przypomina w smaku fasolkę po bretońsku, zawiera jednak zamiast fasoli soczewicę i dodatkowo jeszcze warzywa. Do przygotowania możemy użyć dowolnej wędliny w kawałku, pokrojonej w kostkę (szynka w plastrach raczej się tu nie sprawdzi).

Składniki:

ok. 100g wędzonej wędliny (może być też więcej, jeśli mamy)

1 marchew

1 kalarepa

1 cebula

2 świeże pomidory

natka pietruszki

1 ząbek czosnku

4 łyżki zielonej soczewicy

1 szklanka sosu pomidorowego

1 szklanka bulionu

olej do smażenia

Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy w rondelku przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę i przeciśnięty  przez praskę czosnek. Marchewkę i kalarepę obieramy i również kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy do wywaru. Pomidory obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy i rzucamy do rondelka. Na końcu wsypujemy soczewicę. Całość mieszamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem, zmniejszamy moc palnika na mniejszą i gotujemy pod przykryciem przez 40 minut, raz po raz mieszając. Na 10 minut przed końcem gotowania dolewamy sos pomidorowy i dorzucamy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło.

gulasz2

 

 

facebook

 

[FM_form id=”3″]