Tort brzoskwiniowy

Sekcję “Torty” otwiera wyjątkowy przedstawiciel tego gatunku ;)  Jest nim tort brzoskwiniowy, dość nietypowy.

 

Składa się z sześciu warstw, więc posiada ciekawy przekrój :) Wszystkie te warstwy cudownie ze sobą współgrają, uzupełniają się smakowo. A jak smakuje? Jest śmietankowy, kwaskowaty, z wyczuwalnym dominującym smakiem brzoskwini. Wbrew pozorom – jest bardzo lekki, delikatny i subtelny w smaku. Będzie się godnie prezentował zarówno w roli tortu ślubnego, jak i tortu urodzinowego dla dziecka.

Trudno się zatrzymać na jednym kawałku..

SONY DSC

TORT BRZOSKWINIOWY:

Przepis na tortownicę o średnicy 26 cm:

Potrzebne nam będą dwa jasne blaty biszkoptowe i jeden ciemny, kakaowy.

Składniki:

Jasny biszkopt (na dwa blaty):

6 jajek, osobno białka i żółtka

300 gr cukru pudru

100 gr mąki pszennej

100 gr mąki ziemniaczanej

 

Ciemny biszkopt (jeden blat):

2 jajka, osobno żółtka i białka

100 gr cukru pudru

30 gr mąki pszennej

30 gr mąki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

 

Nadzienie:

2 puszki brzoskwiń

1 galaretka brzoskwiniowa

800 ml śmietany kremówki

500 gr serka mascarpone

1 słoiczek (200 gr) niskosłodzonego dżemu z czarnej porzeczki

3 x śmietan fix, ew. inny usztywniacz do bitej śmietany

2-3 łyżki cukru pudru

 

Do nasączenia blatów:

1 szklanka herbaty brzoskwiniowej (ew. zwykłej, czarnej)

syrop brzoskwiniowy (ten z puszki z brzoskwiniami)

 

 Dodatkowo:

mielone migdały do obsypania boków tortu.

 

Wykonanie:

Biszkopt jasny:

Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę (ubijać co najmniej 10 minut). W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać białka z masą żółtkową za pomocą łyżki. Do powstałej masy dodawać powoli na przemian obie mąki, cały czas delikatnie mieszając, tak by nie uszkodzić piany (można mieszać mikserem na małych obotach). Powstałą masę wylać na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę i piec w temperaturze 180 C przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Biszkopt ciemny pieczemy dokładnie tak samo, jak jasny. Skracamy jedynie czas pieczenia do około 20 minut (do suchego patyczka).

Mus brzoskwiniowy:

Otwieramy pierwszą puszkę brzoskwiń i przecedzamy owoce, syrop zlewamy do miseczki.

Owoce dokładnie miksujemy blenderem. Rozpuszczamy galaretkę brzoskwiniową w ½ szklanki wrzątku, studzimy. Wystudzoną galaretkę łączymy z musem brzoskwiniowym i odstawiamy do lekkiego stężenia.

Nasączenie:

Syrop brzoskwiniowy mieszamy ze szklanką zaparzonej herbaty, odstawiamy do wystudzenia.

Masa śmietankowa:

Ubijamy śmietanę kremówkę, dodając usztywniacz do śmietany. Ubitą śmietanę łączymy z serkiem mascarpone, dodając 2 łyżki cukru pudru (po dodaniu cukru najlepiej spróbować masę i ewentualnie dosłodzić do smaku. Ja wolę mniej słodkie).

Wyjmujemy brzoskwinie z drugiej puszki i drobno kroimy. Odkładamy do miseczki.

Układanie tortu:

Kładziemy na paterze pierwszy jasny biszkopt, nasączamy przygotowaną wcześniej mieszanką. Nakładamy tężejący mus brzoskwiniowy i wkładamy do lodówki czekając, aż masa całkowicie stężeje. Na gotowy mus kładziemy biszkopt ciemny, który również nasączamy. Na tym biszkopcie rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki (cały słoiczek). Następnie nakładamy warstwę śmietankowego kremu, na wierzchu układamy kawałeczki brzoskwiń. Przykrywamy drugim jasnym blatem, nasączamy. Cały tort już stoi :) Teraz zostało wykończenie zewnętrzne: Nakładamy na bszkopt cienką warstwę kremu, ukladamy brzoskwinie i ozdabiamy cały tort resztą kremu śmietankowego. Boki tortu obsypujemy mielonymi migdałami.

Tort wymaga kilkugodzinnego schłodzenia, najlepiej przez całą noc.

tort 4 z napisem

 SONY DSC

tort 1 z napisem

Moje inspiracje:

Przepisy na biszkopt jasny i biszkopt ciemny (z moimi drobnymi modyfikacjami) pochodzą ze strony „Kwestia Smaku”.

Print Friendly

Komentarze do Tort brzoskwiniowy

  1. barbara ellmann

    droga Wiszniowko- bede wlasnie robic Twoj tort brzoskwiniowy – czym mozna zastapic serek mascarpone- nie moglam go znalezc tutaj w sklepach- mieszkam w Poludniowej Karolinie USA.
    dzieki i torcik wyglada super!

    • Wisznia

      Droga Barbaro, bardzo się cieszę :) Trzymam kciuki, na pewno będzie smakować :) Serek mascarpone powinien być dostępny w sklepach z włoskimi produktami spożywczymi. Możesz go zastąpić serkiem homogenizowanym. Jeśli jednak żadnego nie znajdziesz, po prostu użyj samej bitej śmietany – ubij około 1,2 litra, tak żeby wystarczyło na nadzienie i obłożenie boków tortu. Nie zapomnij dodać odpowiedniego usztywniacza do bitej śmietany, żeby torcik nie „popłynął”. Zamiast „fixów” do śmietany można też dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej iości ciepłej wody (na tę ilość kremówki dałabym 6 łyżeczek żelatyny). Jeśli będziesz ubijała samą kremówkę bez serka, lepiej jest kupić śmietanę 36%.
      Pozdrawiam i czekam na wieści, czy się udało:)

  2. xxxxagaxxxx

    Chciałam zapytać czy masę na blat jasny należy podzielić na dwie części i każdą osobno piec, czy też upiec jako jeden blat i po wystygnięciu przekroić w połowie? O i jeszcze jedno mam pytanie:) czy do tego ciasta nie dodaje się w ogóle margaryny? Rozumiem, że bazuje się tylko na tłuszczu którym wysmarowana jest tortownica? :)
    Pozdrawiam :)

    • Wisznia

      Witam, mozna upiec tak i tak: albo jedno ciasto, a potem przekroić, abo podzielić masę na dwie części i upiec osobne placki. Ja piekę zawsze jeden i przekrawam nożem na dwa blaty – tak est szybciej :) Biszkopt pieczemy bez dodatku margaryny, jest bardzo delikatny i puszysty. Pozdrawiam, proszę napisać, czy udało się upiec :)

  3. krys-tynka

    Pycha. Upiekłam na 18 urodziny syna. Zmniejszyłam jednak ilość cukru dodanego do biszkoptu. O połowę. Ogólnie piątka z plusem. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>