Ciasto czekoladowe z wiśniami

To jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku :)

 

IMG_3193

 

Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonaly smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” ;) Świetnie wieńczy całe dzieło.

Te czekoladowo-wiśniowe kostki należą do jednych z moich ulubionych ciast i wychodzą mi pysznie :) “making me glorious” – jak śpiewają w reklamie pewnego czekoladowego kremu ;)


Przepis znalazłam w Magazynie “Kuchnia” (nr 1-2001) i cytuję go w większości w oryginale (wprowadziłam niewiele drobnych modyfikacji).

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

(przepis na formę o wymiarach 20 x 30 cm)

 

Składniki:

25 dkg mąki pszennej

9 łyżek dobrego kakao (70%)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dkg białego cukru

20 dkg brązowego cukru

2 jajka

½ szklanki maślanki (ja używam też śmietany 12%)

1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego

125 gr masła

½ łyżeczki soli

kilka kropel aromatu waniliowego

40 dkg rozmrożonych wiśni

 

Na polewę:

150 gr gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki kremówki

 

 

Wykonanie:

Mieszamy w misce składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. W drugiej misce ucieramy jajka z maślanką, wanilią i brandy.

Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól, podgrzewamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z palnika i powoli wlewamy do suchych składników, ciągle mieszając. Dodajemy też jajka z maślanką i dalej ucieramy jeszcze parę minut, aż masa będzie gładka.

Formę do pieczenia wyściełamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 190 C stopni.

Na dno formy wysypujemy rozmrożone wiśnie, zalewamy je ciastem. Pieczemy 25-30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy i odwracamy, zdejmujemy papier. Naszym oczom ukażą się piękne wiśnie, zatopione w czekoladowym cieście :)

Przygotowujemy polewę: kremówkę rozgrzewamy razem z czekoladą połamaną na kawałeczki (ja podgrzewam w mikrofalówce), następnie całość energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie piękna, lśniąca masa. Polewamy nią wierzch ciasta. Ciasto można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

IMG_3191

IMG_3200

Print Friendly

Komentarze do Ciasto czekoladowe z wiśniami

  1. Takie ciacho to ja bym codziennie mogla jeść ,pozdrawiam.

  2. Wisznia

    Szczerze mówiąc, to ja też :)

  3. gin

    Mmm, pysznie wygląda :) Połączenie wiśni i czekolady zawsze się sprawdza :)

  4. Wisznia

    Zgadzam się :)

  5. kasia

    robie je wlasnie juz drugi raz…jest mega pyszne!:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>