Aromatyczny dżem truskawkowy bez cukru, z dodatkiem chia

dzem truskawkowy z chia1

Nasiona chia oprócz swoich sławetnych wartości odżywczych mają jeszcze jeden plus: działają jak „żelfiks” – zagęszczają do odpowiedniej konsystencji. Dlatego są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dżemów i marmolad. Dzięki nim oprócz pysznego smaku i idealnej konsystencji przetwory są bardziej wartościowe. Jeśli do tego zastąpimy zwykły cukier miodem, to powstanie dżem idealny 🙂

dzem truskawkowy z chia

Zapraszam Was dziś na nasz dżem, który moja córka nazywa „pierniczkowym”. To przez dodatek aromatycznych przypraw ma on wyczuwalny posmak korzenny. Jeśli znudziły Wam się klasyczne dżemy truskawkowe, wypróbujcie ten z mojego przepisu. Poniżej podaję przepis na ok. 1,5 litra dżemu, ale można zwiększyć odpowiednio składniki, jeśli planujecie zrobić więcej.

AROMATYCZNY DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU, Z DODATKIEM CHIA

Składniki:

2 kg truskawek

250 g miodu

skórka otarta z 1 cytryny

100 g nasion chia

10 goździków

1 laska wanilii

Wykonanie:

Truskawki wrzucamy do garnka i ustawiamy na niewielkim ogniu. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyjmujemy ze środka ziarenka i dodajemy do truskawek. Wrzucamy goździki i otartą skórkę z cytryny, wlewamy miód. Całość gotujemy przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy truskawki z ognia i blendujemy. Na końcu wrzucamy nasionka chia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5-10 minut, by napęczniały i zagęściły dżem. Nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy, ewentualnie przechowujemy w lodówce, jeśli planujemy szybciej zjeść.

dzem truskawkowy

facebook

6 Comment

  1. Oryginalny przepis : ) Sezon truskawkowy w pełni i powoli kończą mi się pomysły na ich wykorzystanie. Uwielbiam tradycyjne dżemy, ale od czasu do czasu sięgam po ciekawe modyfikacje. Przepis bardzo przypadł mi do gustu, bo nie dość, że nie używamy sztucznych substancji żelujących, to jeszcze mamy zdrowy substytut w postaci nasion chia. Zamiast cukru jest wartościowy miód, a dzięki przyprawom uzyskujemy bogatszy smak. No i nie trzeba długo gotować owoców, co jest dla mnie dużym plusem : ) Pozdrawiam!

    1. Dziękuję, koniecznie wypróbuj ten przepis:) Można też komponować przyprawy wg. własnego upodobania. pozdrawiam

  2. Anna says: Odpowiedz

    A nasiona chia nie zmieniają za bardzo smaku dżemu? Kupiłam je ostatnio i są bardzo aromatyczne.
    Jeszcze jedno pytanie , one są czarne a nie zdjęciach które dodałaś nie widzę żeby je było widać, jak to jest?
    Ania

    1. Nasiona chia nie zmieniają smaku, a ich wygląd nieco się zmienia pod wpływem temperatury 🙂

  3. Aga says: Odpowiedz

    A jaki miód najlepiej dodać?

    1. Taki, jaki najbardziej lubisz 🙂

Dodaj komentarz