Nasiona chia oprócz swoich sławetnych wartości odżywczych mają jeszcze jeden plus: działają jak “żelfiks” – zagęszczają do odpowiedniej konsystencji. Dlatego są idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju dżemów i marmolad. Dzięki nim oprócz pysznego smaku i idealnej konsystencji przetwory są bardziej wartościowe. Jeśli do tego zastąpimy zwykły cukier miodem, to powstanie dżem idealny 🙂
Zapraszam Was dziś na nasz dżem, który moja córka nazywa “pierniczkowym”. To przez dodatek aromatycznych przypraw ma on wyczuwalny posmak korzenny. Jeśli znudziły Wam się klasyczne dżemy truskawkowe, wypróbujcie ten z mojego przepisu. Poniżej podaję przepis na ok. 1,5 litra dżemu, ale można zwiększyć odpowiednio składniki, jeśli planujecie zrobić więcej.
AROMATYCZNY DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU, Z DODATKIEM CHIA
Składniki:
2 kg truskawek
250 g miodu
skórka otarta z 1 cytryny
100 g nasion chia
10 goździków
1 laska wanilii
Wykonanie:
Truskawki wrzucamy do garnka i ustawiamy na niewielkim ogniu. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wyjmujemy ze środka ziarenka i dodajemy do truskawek. Wrzucamy goździki i otartą skórkę z cytryny, wlewamy miód. Całość gotujemy przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie zdejmujemy truskawki z ognia i blendujemy. Na końcu wrzucamy nasionka chia i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. 5-10 minut, by napęczniały i zagęściły dżem. Nakładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy, ewentualnie przechowujemy w lodówce, jeśli planujemy szybciej zjeść.