Babeczki jaglane

babeczki-jaglane

Te babeczki wymyśliłam po to, by przekonać moją córkę do kaszy jaglanej. Naprawdę się postarałam, uwierzcie mi 🙂 Córka po powrocie ze szkoły siadła przy tym talerzyku i rozpoczęła pałaszowanie babeczek mówiąc, że lepszych w życiu nie jadła. Szkoda, że nie widzieliście jej miny, kiedy jej oznajmiłam, że są zrobione z kaszy jaglanej! Co się uśmiałam, to moje. Jeśli ktoś z Was podejmie się upieczenia tych babeczek to proszę zostawcie komentarz, co sądzicie o takiej kompozycji smakowej? Będę wdzięczna za każdą opinię! Wszystkie uwagi biorę „na klatę”. Oto przepis:

BABECZKI JAGLANE

Składniki:

100 g kaszy jaglanej

50 g daktyli

10 g suszonych jagód goji

2 jabłka

1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/3 szklanki oleju

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

kilka kropel aromatu waniliowego

 

Wykonanie:

Kaszę wsypujemy do rondelka i zalewamy dwoma szklankami wody. Dodajemy daktyle i jagody goji. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż kasza zmięknie. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do miski wlewamy mleko kokosowe, olej, miód, aromat waniliowy, wbijamy jajko. Dodajemy wystudzoną kaszę, mieszamy. Następnie dodajemy składniki sypkie: mąkę, proszek z sodą i wiórki kokosowe. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę i również dodajemy do masy. Wszystko mieszamy do połączenia składników.

Foremki na babeczki lub muffinki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy w temp. 180 C stopni przez 40 minut. Najlepiej smakują po wystudzeniu.

babeczki

facebook

Dodaj komentarz