Babeczki truskawkowe z czekoladą

IMG_2115

Sezon truskawkowy to czas, w którym sobie mocno folgujemy pod względem słodkości. Przecież nic tak wybornie nie smakuje, jak wypieki ze świeżymi truskawkami! 🙂 Oto moja propozycja na szybki i efektowny deser, który spodoba się szczególnie najmłodszym babeczkom 😉 Efektowna dekoracja sprawia, że babeczki te mogą z powodzeniem zastąpić tort na urodzinowym przyjęciu dla dzieci.

 

Foremki pochodzą ze Sklepu RadosnaKuchnia.pl

Babeczki w królewskich foremkach.
Babeczki w królewskich foremkach.

BABECZKI TRUSKAWKOWE Z CZEKOLADĄ

(przepis na ok. 20 małych babeczek)

Składniki:

1 i 1/2 szkl. mąki

2/3 szkl. cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g miękkiego masła

2 jajka

szczypta soli

1 szklanka mleka

1 szklanka drobno pokrojonych truskawek

oraz:

1 tabliczka gorzkiej czekolady

20 niewielkich truskawek

Wykonanie:

Wszystkie składniki suche mieszamy w misce. Dodajemy masło, jajka i mleko i mieszamy tylko tyle, aby składniki się połączyły. Na koniec wsypujemy kawałeczki truskawek i mieszamy jeszcze 2-3 minuty.

Tak przygotowane ciasto nakładamy do foremek na babeczki lub muffinki i pieczemy w temp. 175 C stopni przez 25 minut. Upieczone studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy nią wierzch każdej babeczki, a następnie maczamy w niej truskawkę i „przyklejamy” na środku babeczki. Tak udekorowane babeczki odstawiamy jeszcze na około kwadrans, by czekolada zastygła.

Babeczki z truskawkami.
Babeczki z truskawkami.
Takie babeczki będą ozdobą na kinderparty.
Takie babeczki będą ozdobą na kinderparty.

Dodaj komentarz