Batoniki granola

czerw3

Słowo „baton” nie kojarzy nam się raczej z niczym wartościowym. Jednak ten oto baton granola jest inny niż wszystkie 🙂 Zdrowy, pożywny  i pyszny – czyli kombinacja idealna.

Jeśli szukacie pomysłu na urozmaicenie dziecku drugiego śniadania do szkoły, to te batoniki są strzałem w dziesiątkę. Ze względu na dużą ilość ziaren są bardzo pożywne i zapełniają głodne brzuszki na dłużej, przy tym są smaczne i słodkie, czyli takie, jak dzieci lubią. Nie zawierają cukru! Oblane gorzką czekoladą, bogatą w magnez (choć można też zrobić bez polewy) stanowią fajną alternatywę dla nudnych kanapek, nie tylko do szkoły ale i do pracy.

Warto przetestować ten przepis, robi się je dość szybko i prosto. Efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni 🙂

 

BATONIKI GRANOLA:

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

 2/3 szklanki żurawiny

1/2 orzeszków ziemnych

1/2 szklanki nasion słonecznika

1 szklanka nasion dyni

1/2 szklanki migdałów w płatkach

1/2 szklanki wiórków kokosowych

1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

1 tabliczka gorzkiej czekolady (najlepiej z min. 70% kakao)

1/2 szklanki miodu 

2 dojrzałe banany

Wykonanie:

Do miski wsypujemy wszystkie nasionka, wiórki i suszone owoce. Dodajemy cynamon.

Na talerzyku rozgniatamy widelcem banany na papkę i przekładamy do miski z ziarnami. Wlewamy miód i dokładnie mieszamy, aby powstała kleista masa (niekoniecznie bardzo zwarta).

Formę o wymiarach 25 x 30 cm (lub podobną) wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią masę, ręką wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez 25 minut – do momentu, kiedy wierzch zrobi się złocisty. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika i dokładnie studzimy.

Kiedy nasz baton będzie już zimny, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i smarujemy nią wierzch ciasta. Następnie kroimy na mniejsze kawałki – batoniki. Przechowujemy w lodówce.

 

czerw4

bez polewy

 

 

facebook

Dodaj komentarz