Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej

IMG_2165

Są osoby, które nie mogą jeść glutenu ze względów zdrowotnych. Dietetycy apelują jednak, by dobrze się zastanowić, zanim odstawimy gluten, jeśli nie ma ku temu medycznych przeciwwskazań.

Gluten to białko naturalnie występujące w zbożach, takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies. Osoby, które faktycznie nie powinny jeść glutenu to chorzy na celiakię i jest ich jest około 2% w całym społeczeństwie. Wiele osób decyduje się na przejście na dietę bezglutenową myśląc o chęci zmiany nawyków żywieniowych i rozpoczęcia zdrowego odżywiania się. Wybierają dietę bezglutenową jako drogę do zdrowia. Nie jest to do końca trafiony wybór, ponieważ produkty zbożowe stanowią podstawę naszej piramidy żywieniowej i zawierają wiele cennych składników niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Jeśli chcemy więc zmienić swój sposób odżywiania a nic nam nie dolega to pamiętajmy, że najzdrowsza dieta to taka, w której znajdują się wszystkie produkty z piramidy żywieniowej, a kluczem jest odpowiednie ich przygotowanie i regularne jedzenie we właściwych ilościach.

Dietetyczka Agnieszka Żychlińska w swoim artykule „Bez glutenu czy bez sensu?” podkreśla, że brak podstawowej wiedzy o zdrowym odżywianiu skutkuje tym, że mylimy naturalny gluten z glutaminianem sodu, zaś producenci produktów „gluten-free” korzystają z naszego przekonania o niezwykłych właściwościach tego typu produktów i windują ceny, wskutek czego przejście na taką dietę jest bardzo kosztowne.

W zdrowej, odpowiednio zbilansowanej diecie oczywiście jest też miejsce na naturalne produkty bezglutenowe, do których należy królowa wszystkich kasz – jaglanka. Kasza ta powstaje z prosa – najstarszego zboża, jakie mamy (uprawiane już w epoce neolitu) które nie zawiera glutenu. Jej właściwości odżywcze są bezcenne: stanowi bogate źródło witamin z grupy B, ma mnóstwo łatwo przyswajalnego białka oraz żelaza. Przypisuje się jej również właściwości lecznicze i stosuje wspomagająco w leczeniu stanów zapalnych błon śluzowych (źródło).

Wielu narzeka na gorzki smak jaglanki. Ten posmak można zlikwidować, płucząc dokładnie ziarna kaszy pod bieżącą wodą przed ugotowaniem. Można z niej przyrządzać szereg potraw, począwszy od dodatków do dań z mięsa i warzyw, a kończąc na deserach. To świetny materiał do eksperymentów kulinarnych. Moja pizza to efekt jednego z takich właśnie eksperymentów 🙂

Bezglutenowa pizza tęczowa.
Bezglutenowa pizza tęczowa.

BEZGLUTENOWA PIZZA NA SPODZIE Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki bulionu

2 jajka

2 łyżki mąki kukurydzianej

1 łyżka oliwy

2 łyżki żółtego sera, startego

1 łyżeczka oregano

1 kulka sera mozzarella

1/2 łyżeczki soli

2 plasterki szynki (opcjonalnie, niektóre wędliny zawierają gluten)

plus dowolne dodatki:

papryka, pomidor, szparagi, kukurydza, cebula

Wykonanie:

Kaszę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wsypujemy kaszę, podsmażamy 2-3 minuty. Zalewamy bulionem i zmniejszamy moc palnika na minimalną. Gotujemy przez ok. 10 minut często mieszając, do momentu, aż płyn całkowicie się wchłonie.

Ugotowaną kaszę studzimy i blendujemy. Do powstałej masy dodajemy jajka, oregano, ser żółty, sól i mąkę. Mieszamy dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto. Będzie ono dość kleiste.

Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Warzywa myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.

Na blasze do pieczenia rozkładamy pergamin i delikatnie smarujemy oliwą. Wykładamy ciasto i formujemy okrągłą pizzę (grubość – ok. 2 cm). Układamy na niej plasterki szynki, posypujemy mozzarellą. Na wierzchu układamy warzywa odpowiednio w kolorach tęczy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Pieczemy pizzę przez 30 minut, aż boki przyrumienią się na złoty kolor.  Po upieczeniu odstawiamy na kilka minut, by lekko przestygła i dała się łatwo pokroić (ciasto jest dość kruche). Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej.
Bezglutenowa pizza na spodzie z kaszy jaglanej.
Bezglutenowa pizza z kaszy jaglanej.
Bezglutenowa pizza z kaszy jaglanej.

 

Dodaj komentarz