bezglutenowa szarlotka
Bez glutenu Bez laktozy Przepisy

Bezglutenowa szarlotka jaglana

Bezglutenowa szarlotka bez jajek, bez laktozy i bez cukru nie jest trudna w przygotowaniu, ale za to jest bardzo odżywcza. Bazuje na kaszy jaglanej, więc dostarcza nie tylko słodkich doznań, ale też potrafi nasycić.

Od tygodnia staję na głowię, starając się urozmaicić posiłki mojej córce, która musi przez miesiąc trzymać się restrykcyjnej diety: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru. Jest ciężko, nie ukrywam. Na szczęście potrawy z owocami ratują sytuację, bo jest w nich jednak jakaś słodycz. Dlatego córka z chęcią zjadła tę właśnie szarlotkę, którą upichciłam w odpowiedzi na jej tęskne spojrzenia za szarlotkami i innymi ciastami. Dodatkowo ten deser posmakował też moim młodszym chłopcom, więc z nieukrywaną radością rozdawałam dokładki i patrzyłam, jak objadają się ciastem bez cukru 😉

Tę prostą szarlotkę z kaszy jaglanej możemy wzbogacać o słodkie dodatki, takie jak miód czy inne słodziki, ale nie ma konieczności. Poniższy przepis przedstawia wersję z miodem, tak aby było jasne, ile w razie czego tego miodu można dodać. Czujcie się jednak swobodnie w eksperymentowaniu z tym przepisem. Do ciasta z kaszy można np. dorzucić rodzynki, daktyle..co akurat macie pod ręką. Mam nadzieję, że Wam posmakuje.

My zjedliśmy ją na śniadanie, poszło szybko i nie został ani jeden okruszek. Gorąco polecam 🙂

 

 

BEZGLUTENOWA SZARLOTKA JAGLANA

Składniki:

2 szklanki kaszy jaglanej

4 szklanki mleka sojowego

1 szklanka mleka ryżowego

1/2 szklanki mąki jaglanej

2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki miodu (opcjonalnie, można pominąć)

1 kg jabłek

oraz:

olej do posmarowania formy

płatki jaglane do posypania

Wykonanie:

Kaszę płuczemy i zalewamy mlekiem sojowym. Dodajemy 1 łyżeczkę cynamonu i gotujemy na niewielkim gazie przez ok. 10 minut, uważając, by nie przypalić. Po tym czasie wyłączamy palnik i przykrywamy pokrywką, a następnie odstawiamy jeszcze na kwadrans, by kasza spęczniała.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Ugotowaną kaszę przekładamy do miski. Wlewamy mleko ryżowe, wsypujemy drugą łyżeczkę cynamonu i dokładnie mieszamy. Wsypujemy mąkę jaglaną, proszek do pieczenia i wlewamy miód. Blendujemy na niezbyt gładką masę. Powstałe ciasto dzielimy ją na połowę.

Formę smarujemy oliwą lub masłem i posypujemy płatkami jaglanymi. Wykładamy połowę masy jaglanej, wyrównując spód. Na wierzchu układamy jabłka, wyrównujemy. Na końcu przykrywamy jabłka drugą częścią masy jaglanej. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni. Pieczemy ok. 45 minut, aż się zrumieni wierzch. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

[FM_form id=”9″]