Brzoskwiniowiec – ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i budyniem.

IMG_4403

Moja rodzinka uwielbia ciasta z budyniem, dlatego jak natknęłam się na ten przepis to wiedziałam, że muszę go przetestować. Ciasto wyszło wspaniale – delikatne, owocowe i kremowe, lekkie i proste w wykonaniu. W sam raz na ciepłe, letnie popołudnie.

 

brzoskwiniowiec
brzoskwiniowiec

Przepis ten znalazłam tutaj i cytuję go z moimi niewielkimi modyfikacjami. Autorka proponuje, aby użyć brzoskwiń z puszki, moim zdaniem jednak z powodzeniem można też użyć świeżych.

Brzoskwiniowiec został pokrojony przez moją córkę uroczym nożem do ciasta w kształcie piły. Takiego właśnie rozwiąznia szukałam: aby móc dać dziecku szansę na pokrojenie własnego tortu lub po prostu ciasta w ramach nauki samodzielności, jednocześnie nie “uzbrajając” dziecka w niebezpieczne, ostre narzędzie. Ten nóż jest w całości wykonany z tworzywa sztucznego i przy dotknięciu palcem jego ostrza nic złego się nie dzieje. Nie wiem na czym to polega, ale ten sam niepozorny nożyk tak dobrze tnie ciasto, że aż wióry lecą 😉 Jest przy tym bardzo wygodny i precyzyjny. Taki nóż można kupić w Sklepie “Radosna Kuchnia”.

 

BRZOSKWINIOWIEC – CIASTO Z BUDYNIEM I BRZOSKWINIAMI

(przepis na blachę o wymiarach 33 x 20 cm)

Składniki:

ciasto:

¾ szklanki cukru

½ op. cukru waniliowego

200 g margaryny do ciast

5 jajek

1 szkl. mąki tortowej

1 szkl. mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

masa:

3 budynie waniliowe

1 litr mleka

¼ szkl. cukru

 

oraz:

1 puszka brzoskwiń

½ kg świeżych brzoskwiń

cukier puder do posypania

 

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem, wbijamy po jednym jajku i dalej miksujemy. Powoli wsypujemy obie mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wykładamy 2/3 ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Świeże brzoskwinie myjemy i kroimy na kawałeczki (można obrać ze skórki), a te z zalewy odcedzamy i również kroimy na drobne części.

Przygotowujemy buyń: w rondelku zagotowujemy 2/3 l mleka. W pozostałej ilości mleka rozprowadzamy budynie oraz cukier, wlewamy do mleka, zdejmujemy z palnika i energicznie mieszamy.

Jeszcze ciepły budyń wylewamy na ciasto ułożone na blasze, a na nim układamy owoce. Na wierzch wykładamy łyżką pozostałą część ciasta. Nie musi być bardzo dokładnie, gdyż ciasto w trakcie pieczenia się rozleje i wyrówna.

Pieczemy w temp. 170 stopni przez 50 minut. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

 

Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i budyniem.
Ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami i budyniem.
Brzoskwiniowiec.
Brzoskwiniowiec.

5 Comment

  1. Heh piła w kuchni to jak zakalec w cieście ;p

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Nie zgadzam się! 😉

  2. Ale pychotka 🙂

  3. No bardzo ciekawy ten nóż:) pycha ciasto!

  4. Wisznia says: Odpowiedz

    Ciasto zniknęło z naszego stołu w ciągu doby, więc naprawdę wymiata 😉

Dodaj komentarz