Carbonara w pięciu smakach, przystanek: BELGIA – Hangover Pasta, na kaca! :)

IMG_2269

Restauracja “Resto” to ponoć najlepsza belgijska restauracja w Nowym Jorku. Serwują tam bardzo ciekawe danie: makaron na kaca. Drodzy Polacy, czas zaprzyjaźnić się z belgijską kuchnią! 😉

 

belgia

 

 

Hangover Pasta, bo tak w oryginale nazywa się to danie, jest połączeniem makaronu, wędzonej szynki, sera Gruyère oraz jajka sadzonego. Bardzo przypomina w smaku Carbonarę, jednak.. wygląda ciut inaczej 😉

Na portalu Grub Street można przeczytać opowieść właściciela restauracji “Resto”, Christiana Pappanicholasa o tym, jak Hangover Pasta znalazła się w menu:

Kiedy otwierałem restaurację, spytałem moich przyjaciół, jakie dania ich matki przyrządzały w domu. Mój dobry przyjaciel Belg opowiedział mi wówczas historię, jak dzień po zakrapianym wieczorze poprosił wą mamę, by zrobiła mu makaron z szynką, serem i jajkiem (..) Nazwaliśmy zatem to danie “Hangover Pasta”, czyli “makaron na kaca” .Przepis bazuje na klasycznej Carbonarze. Jest tam makaron spaghetti, wędzona szynka Vermont Smoke and Cure, osiemnastomiesięczny ser Gruyère i jajko wiejskie.” (źródło – klik).

Właściciel restauracji nie zdradził dokładnej receptury na to popisowe danie, ja jednak podjęłam się próby odtworzenia przepisu według jego wskazówek.

Zatrzymajmy się zatem na parę chwil w Belgii, gdzie wiele lat temu pewna mama przyrządziła swemu synkowi makaron na kaca.. 😉

 

IMG_2265

 

 

Hangover Pasta, czyli Makaron Na Kaca

(przepis dla 2 osób)

 

Składniki:

150 gr makaronu spaghetti

70 gr wędzonej szynki

30 gr tartego sera Gruyère

2-3 łyżki oliwy

świeżo zmielony, czarny pieprz

2 wiejskie jajka

 

Wykonanie:

Makaron gotujemy al-dente w osolonej wodzie. Odlewamy do miseczki 5-6 łyżek wody z gotującego się makaronu, wsypujemy do niej ser i ucieramy łyżką do momentu, aż ser rozpuści się w wodzie i uzyska kremową konsystencję. Szynkę podsmażamy na oliwie, aż się zrumieni (ok. 5 minut). Odcedzamy makaron, dodajemy do szynki, całość polewamy sosem serowym i intensywnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Jajka smażymy na patelni. Makaron wykładamy na talerze, na wierzchu każdej porcji umieszczamy sadzone jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, na koniec można też posypać garścią sera.

Podajemy na ciepło, od razu po przyrządzeniu.

IMG_2269

Przepis dodaję do akcji „Makaron rządzi zdrowo!”.

1 Comment

  1. […]  Francja, Belgia, Niemcy, […]

Dodaj komentarz