Dania mięsne Makarony

Carbonara w pięciu smakach, przystanek NIEMCY – Spätzle mit Speck und Eier

Niemiecka wersja Carbonary wyróżnia się przede wszystkim rodzajem makaronu. “Szpecle” to wywodzący się z Tyrolu rodzaj klusek, bardzo podobnych w smaku do naszego lanego ciasta. Niemcy przyrządzają te kluseczki na różne sposoby, zarówno na słodko jak i na słono.

Moja urocza sąsiadka Magdalena wiele lat temu wyemigrowała do Niemiec i do dzisiaj zdążyła poznać wiele tajników niemieckiej kuchni. To właśnie od niej dostałam sprawdzony przepis na spätzle, który ona z kolei poznała na jednym ze szkoleń z niemieckiej kuchni. Madziu, dziękuję! 🙂

Spätzle w stylu Carbonara przygotowałam według przepisu autorki bloga “Columbus Foodie”, która jadała to danie w dzieciństwie, przygotowywane przez jej babcię, rodowitą Niemkę z landu Hessen. Nie ma w tym przepisie wogóle sera, a jajko jest ścięte (w przeciwieństie do wersji włoskiej i francuskiej, gdzie występuje ono jako półpłynny składnik sosu).

W tym właśnie landzie robię kolejny, przedostatni już przystanek w poszukiwaniu rożnych smaków Carbonary.

niemcy

 

Spätzle mit Speck und Eier (Szpecle z Boczkiem i Jajkiem)

(przepis na ok. 6 porcji)

Składniki:

Na Spätzle:

10 jaj

20 gr soli

90 gr kaszy manny lub mąki krupczatki

550 gr mąki pszennej

 

Oraz:

6-8 jajek

40 gr wędzonego boczku

4-5 łyżeczek masła

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Przygotowujemy spätzle: do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką z dziurką tak długo, aż w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza – to znak, że ciasto jest dobrze zarobione. Następnie kroimy kluseczki przy pomocy specjalnej tarki do spätzli. Jeśli jej nie mamy, możemy pokroić je domowym sposobem (ja tak zrobiłam): na plastikowej desce, posypanej mąką, rozwałkowujemy kawałek ciasta, oprószamy wierzch mąką i tuż nad garnkiem z wrzącą wodą odkrawamy paseczki ciasta bezpośrednio do wrzątku.

Po wypłynięciu wybieramy kluseczki łyżką cedzakową, przekładamy na durszlak i polewamy zimną wodą. Z tego przepisu wyjdzie nam około 1, 5 kg świeżych spätzli, co daje nam mnw. 6 porcji.

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na masełku kilka minut. Wsypujemy na patelnię spätzle, mieszamy. Jajka skłócamy w osobnej misce i przelewamy na patelnię. Wszystko podsmażamy do momentu, aż jajka całkowicie się zetną. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

szpecle

 

 

niemieckie szpecle

 

Przepis został nagrodzony w konkursie  “Makaron rządzi zdrowo!”