Chrupiące gofry bez jajek i bez cukru

Letni przysmak w postaci gofrów można przygotować na tak wiele sposobów, że praktycznie każdy będzie zadowolony 🙂 Zapraszam dziś na wersję gofrów bez jajek i bez cukru, ale równie chrupiących, jak te klasyczne.

Mam wrażenie, że alergie i nietolerancje pokarmowe zataczają coraz szersze kręgi. Coraz więcej osób musi wykluczać jakieś produkty ze swojej diety. Najpopularniejsze to: gluten, mleko krowie i jajka. Występują łącznie albo w różnych konfiguracjach. Co zatem mamy poradzić, jeśli wynieśliśmy z domu umiejętność przyrządzania potraw właśnie na bazie tych składników? Na pewno nie trzeba rezygnować z ulubionych smaków, bo można zastosować zamienniki albo po prostu pominąć alergeny.

Czym zastąpić jajko?

Ja używam wymiennie dwóch składników: jest to rozgnieciony banan albo zaparzone siemię lniane. Jedno i drugie ma konsystencję przypominającą surowe jajko i skutecznie je zastępuje w słodkich wypiekach. W niniejszym przepisie na gofry użyłam siemienia lnianego. Wystarczy zalać łyżeczkę mielonego siemienia niewielką ilością wrzątku, by uzyskać pożądaną, gęstą konsystencję.

Pamiętajcie też przy okazji, że przy wypiekaniu gofrów duże znaczenie ma czas pieczenia: im dłużej je pieczemy, tym są bardziej chrupiące. Ja zwykle piekę około 4-5 minut.

Gofry bez jajek i bez cukru.

CHRUPIĄCE GOFRY BEZ JAJEK I BEZ CUKRU

Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka masła
1 łyżeczka siemienia lnianego mielonego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
kilka kropel esencji waniliowej

Wykonanie:
W misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek, sodę.
Siemię lniane wsypujemy do kubeczka i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Intensywnie mieszamy, do uzyskania gęstego płynu.
W misie miksera ubijamy składniki mokre: mleko, ocet, rozpuszczone masło. Wsypujemy składniki suche, a na końcu siemię. Wszystko ubijamy 2-3 minuty, do uzyskania gładkiego ciasta.
Gofrownicę nagrzewamy i smarujemy olejem przed pierwszym wypiekiem. Pieczmy gofry, pozostawiając ciasto w gofrownicy około 4-5 minut.
Podajemy z ulubionymi składnikami. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Podobało Ci się? Zapraszam po więcej!

Zapisz się do newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy i artykuły z bloga Wiszniówka.

Dodaj komentarz