Ciasteczka czekoladowe z kaszy jaglanej i nowy etap w życiu

IMG_4586

Ostatnio sporo zagłębiam się w meandry dietetyki i właściwego odżywiania się, ale też i właściwego podejścia do tematu jedzenia. Ten przepis to początek czegoś nowego na moim blogu.

 

IMG_4586

Dużo o tym ostatnio czytam o działaniu różnych produktów spożywczych na nasz organizm i z każdym nowym faktem poważnie zastanawiam się, czy aby nie nadszedł już czas, by coś zmienić w naszej rodzinnej diecie. Nie rzucam się od razu na dietę roślinną, ale krok po kroku zaczynam weryfikować, co dodaję do dań, które przygotowuję w domu. W pierwszej kolejności postanowiłam zająć się tematem cukru. Przeraża mnie, że w USA pojawiają się przypadki dzieci ze stopą cukrzycową. Co prawda od czasu do czasu słyszy się, że cukier to biała śmierć, ale nie zauważyłam, by temat był jakoś mocno rozpracowywany w mediach. Kiedy przeczytałam informację o tym, że naukowcy z Uniwersytetu w Kalifornii opublikowali na łamach miesięcznika “Nature” raport, w którym zasugerowali, że cukier powinien zostać objęty akcyzą podobnie jak tyton czy alkohol, gdyż powoduje podobnie silne uzależnienie i jest rownie śmiercionośny, uznałam że czas wziąć sprawy w swoje ręce. Kochani, nie czekajmy, aż ktoś nakaże nam odgórnie ograniczać biały cukier, przecież jesteśmy dorośli mamy wyobraźnię: jeśli chcemy żyć, to czas wycofać biały cukier z cukierniczek. Musimy zmierzyć się z faktem, że cukier powoduje raka (rak żywi się cukrem) oraz nieuleczalne choroby.

 

Pocieszające jednak jest to, że mamy sporo zdrowych zamienników białego cukru.

Zatem rozpoczynam na blogu serię przepisów na słodkości, które nie zawierają białego cukru, a są równie słodkie i smaczne, co klasyczne wypieki.

Pierwszym proponowany przeze mnie “słodyczem” będą ciasteczka jaglane z gorzką czekoaldą. Czekolada też zalicza się do słodyczy, jednak nie każda jest niezdrowa. Czekolada gorzka dobrej jakości, tj. ta z dużą ilością kakao jest nawet wskazana w codziennej diecie, a jej dobroczynne dla zdrowia właściwości zostały potwierdzone naukowo. Bazuję na przepisie z bloga QchniaWege na jaglane ciasteczka z czekoladą, jednak moje ciasteczka nie są wegańskie i mają więcej czekolady. Dodatkowo połowę ciastek posypałam amarantusem.

IMG_4589

CIASTCZKA CZEKOLADOWO-JAGLANE

Składniki:

400 g ugotowanej kaszy jaglanej

100 gr gorzkiej czekolady

4 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem)

1 jajko

1 łyżka oleju

1 szklanka otrąb ( użyłam pszennych)

1/2 szklanki wiórków kokosowych

dla chętnych: amarantus do posypania

Wykonanie:

Kaszę wsypujemy do miski. Wbijamy jajko, wsypujemy otręby i wiórki, dodajemy syrop.

Czekoladę dzielimy na pół. Jedną połowę siekamy nożem na drobne kawałki, drugą zaś roztapiamy w kąpieli wodnej. Posiekaną czekoladę wsypujemy do miski z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni.

Kładziemy na blasze po łyżce masy, formując okrągłe ciasteczka (w miarę płaskie). Możemy posypać je z wierzchu amarantusem. Pieczemy około 30 minut, tak aby ciasteczka nabrały zwartej konsystencji.

Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciastka i polewamy roztopioną wcześniej czekoladą.

IMG_4576

IMG_4582

IMG_4581

1 Comment

  1. Podobają mi się 🙂 Spróbuję takie upiec 🙂

Dodaj komentarz