Ciasto biszkoptowe z owocami – najprostsze pod słońcem!

IMG_4416

To najprostsze na świecie i przepyszne ciasto biszkoptowe z owocami jest bardzo częstym gościem na naszym stole. Znika jeszcze szybciej, niż się robi!

Do przygotowania można użyć różnych owoców, ale my najbardziej lubimy wersję z jabłkami. Pyszne jest również z dodatkiem truskawek, rabarbaru czy malin.

 

ciasto biszkoptowe z owocami.
ciasto biszkoptowe z owocami.

Ciasto biszkoptowe z owocami jest uwielbiane przez dzieci, a jeszcze bardziej przez mamusie – bo robi się je wyjątkowo szybko i prosto. Biszkopt zawsze się udaje, a do przygotowania można zaangażować dzieci, np. do wbijania jajek do miski – ponoć to niezła frajda! 😉 Przepis znalazłam kiedyś na Mniammniam.pl i nie byłam w stanie nie podzielić się z Wami tym moim znaleziskiem, uważam że to ciasto jest warte sławy! 🙂

 

NAJPROSTSZE CIASTO BISZKOPTOWE Z OWOCAMI

(przepis na tortowicę o średnicy 20 cm)

 

Składniki:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

kilka kropel aromatu waniliowego

3-4 jabłka lub gruszki

2 garście migdałów, pociętych w słupki

masło do wysmarowania tortownicy

 

Wykonanie:

Jajka wbijamy do misy miksera (bez oddzielania żółtek od białek) i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5-8 minut, aż będą puszyste i podwoją swoją objętość. Dodajemy aromat i wsypujemy powoli cukier, nadal ubijając. Na końcu dodajemy mąkę, stopniowo dosypując do ciasta w trakcie ubijania.

Tortownicę smarujemy masłem, posypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszką manną.

Jabłka/gruszki obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, pozbywając się gniazd nasiennych.

Wlewamy ciasto do tortownicy, na wierzchu układamy owoce. Na końcu posypujemy z wierzchu migdałami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C stopni przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Ciasto biszkoptowe z owocami_1
Ciasto biszkoptowe z owocami
Ciasto biszkoptowe z owocami - pyszne!
Ciasto biszkoptowe z owocami – pyszne!

facebook

PRZYDATNY GADŻET:

Do krojenia ciasta polecam Wam nóż, który urzekł mnie swoim kształtem i funkcjonalnością: od razu po ukrojeniu kawałka przenosimy go na talerz właśnie za pomocą tego nożyka. Genialne kolory do wyboru! 🙂 Nóż do ciast Cake Server marki Magisso można kupić TUTAJ:

magisso cakeserver_colour

30 Comment

  1. Wygląda na cudownie mięciutkie 🙂

  2. Jest miękkie i puchate, warto się skusić 🙂

  3. Ziubaaa says: Odpowiedz

    właśnie wyciągam z piekarnika wygląda pysznie:) Dla piekących w piekarniku gazowym: trzeba ciasto troszkę dłużej potrzymać:)

  4. Justyna says: Odpowiedz

    to ciasto jest bez tluszczu?

    1. Tak! 🙂

  5. Aga says: Odpowiedz

    I bez proszku do pieczenia?

    1. Tak, bez proszku do pieczenia. To jest ciasto typu biszkopt, a prawdziwy biszkopt się broni bez proszku do pieczenia i bez tłuszczu. Pozdrawiam

  6. Ada says: Odpowiedz

    A czy można dodać inne owoce sezonowe np. brzoskwinie, czereśnie, truskawki?

    1. Tak, jak najbardziej.

  7. Joanna says: Odpowiedz

    A czy wyjdzie bez aromatu waniliowego i migdałów?

    1. Tak, jak najbardziej.

  8. Jola59 says: Odpowiedz

    Zrobiłam dzisiaj to ciasto ze śliwkami, jest super 🙂 Pulchne,ładnie wyrośnięte i po prostu smaczne. Idzie do „ulubionych”,bo naprawdę warto.

    1. Oj jak dobrze Jolu, że to piszesz! Cieszę się, że ciasto się udało 🙂

      1. Jola59 says: Odpowiedz

        oj,udalo się i to bardzo, ponieważ mąż powiedział „śliczne ciasto, a jakie smaczne” 🙂 a smaczne jest to prawda i koniecznie muszę upiec na wekend, bo moja wnusia lubi takie ciasta,a przyjedzie w odwiedziny 🙂 pozdrawiam i gratuluję przepisu 🙂

        1. Jolu, nie ma to jak zapunktować u męża 😉 Wnusię koniecznie poczęstuj, a nawet możecie razem upiec bo ciasto jest przecież banalnie proste. Miłego weekendu Wam życzę 🙂

          1. Jola59 says:

            Dzisiaj piekłam ciasto u rodziców,ponieważ poczęstowałam ich upieczonym wcześniej i bardzo im smakowało,dzisiejsze wyszło również pyszne 🙂 Jutro piekę ponownie 🙂 właśnie dla mojej wnusi 🙂 Pozdrawiam życzę miłego wekendu 🙂

          2. Wisznia says:

            Bardzo się cieszę i gratuluję 🙂 pozdrowienia

  9. Jola59 says: Odpowiedz

    Ciasto bije rekord popularności w moim domu 🙂 Po raz 4 piekłam dzisiaj, a w piątek muszę upiec ponownie (5x). Więc krótko stwierdzam, ciasto tak proste w wykonaniu,a tak wspaniale wszystkim smakuje 🙂

    1. Jolu, niesamowite wieści! Gratulacje i bardzo dziękuję za opinię 🙂

      1. Jola59 says: Odpowiedz

        A ja dziękuję za taki przepis, który tak smakowo zadowala moją rodzinę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

        1. Mam nadzieję, że wypróbujesz również inne przepisy z mojego boga. Jeśli biszkoptowe z owocami było hitem, to polecam Ci szczególnie ciasto czekoladowe „Torta Caprese” – myślę, że również przypadnie Wam do gustu 🙂 Przepis tutaj: http://wiszniowka.pl/ciasto-mocno-czekoladowe-z-migdalami-czyli-torta-caprese/

          1. Jola59 says:

            Brzmi ciekawie, z pewnością wypróbuję, chociaż nie przepadam za czekoladą ,ale…..? A może jakieś ciasto z dodatkiem kawy?

          2. Wisznia says:

            Jolu polecam przepis na tiramisu, przywiozłam go z Włoch.

  10. Jola59 says: Odpowiedz

    Jak na teraz, to dziękuję za tiramisu,w ostatnim czasie miałam okazję dość często się nim delektować i troszkę mi się przejadło,chyba na dłużej. Mam już tutaj swoje ciasto,więc w tygdniu piekę z jablkami,bo do tej pory,piekłam tylko ze śliwkami.
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  11. Agusia says: Odpowiedz

    A mozna owoce z puszki dac

    1. Można 🙂

      1. Alicja says: Odpowiedz

        Czy mogę zwykły cukier zastąpić krystolem?

        1. Masz na myśli ksylitol? Tak, jak najbardziej 🙂

  12. Marzena says: Odpowiedz

    Upiekłam to ciasto i faktycznie super;-). Tylko że ja mam tortownicę o średn. 26 cm.
    O ile mogłabym zwiększyć jajka i mąkę do mojej tortownicy?

    1. Hej Marzena, cieszę się, że smakowało 🙂 Myślę, że na taką tortownicę 6 jajek będzie ok. Czyli ilość składników taka, jak w przepisie plus jeszcze połowa z tego 🙂

Dodaj komentarz