Ciasto bez cukru: Chlebek marchewkowy z olejem rzepakowym

IMG_0152

Można pomyśleć, że „ciasto bez cukru” to oksymoron: przecież ciasto powinno być słodkie! Jednak takie ciasto naprawdę istnieje 🙂 Nie zawiera cukru ani żadnych innych słodzików, ma za to mnóstwo dobroczynnych substancji roślinnych.

Ciasto marchewkowe to jedno z najbardziej popularnych słodkości na świecie. Można je wykonać jednak bez dodatku jakichkolwiek słodzików a mimo to pozostanie smaczne. Będzie to możliwe dzięki użyciu odpowiednich składników. Jeśli wybierzemy młodą, słodką marchewkę, dodamy mocno dojrzałego banana, wiórki kokosowe i żurawinę, to słodki smak zostanie w cieście zachowany i skorzysta na tym nasze zdrowie. Nie bez znaczenia jest też użycie oleju rzepakowego zamiast masła. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest odpowiedni dla osób dbających o sylwetkę i będących na diecie, ponieważ sterole roślinne w naturalny sposób hamują wchłanianie cholesterolu.

Jeśli to będzie Wasze pierwsze ciasto bez cukru i jakichkolwiek słodzików, to możecie do tego pierwszego wypieku dodać pół szklanki miodu – wtedy Wasze kubki smakowe nie będą zanadto zdezorientowane 😉 Kolejny raz upieczecie już bez słodu. Ostatecznie można również po upieczeniu posmarować pajdę ciasta miodem;) Zachęcam do eksperymentów!

Ciasto bez cukru - chlebek marchewkowy.
Ciasto bez cukru – chlebek marchewkowy.

CHLEBEK MARCHEWKOWY BEZ CUKRU, Z OLEJEM RZEPAKOWYM

Składniki:

250 g tartej marchewki (3 małe lub 2 duże)

2 jajka

3/4 szkl. oleju

1 szkl. wiórków kokosowych

1/2 szkl. żurawiny lub rodzynek

100 g płatków migdałowych

2 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1/3 łyżeczki soli

1 banan

otarta skórka z 1 cytryny

Wykonanie:

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do miski. Banana rozgniatamy widelcem na talerzyku i przekładamy do miski z marchewką. Dodajemy pozostałe składniki: bakalie, skórkę cytrynową, płatki, jajka oraz mąkę wymieszaną z solą, przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewamy olej. Wszystko krótko mieszamy, do połączenia składników. Przekładamy do keksówki i pieczemy w temp. 180 C stopni przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Kroimy po ostudzeniu.

Ciasto bez cukru - chlebek marchewkowy.
Ciasto bez cukru – chlebek marchewkowy.

 

facebook

2 Comment

  1. Ania says: Odpowiedz

    rewelacja! dodałam nieco mąki kokosowej, a mniej zwykłej i ziarna słonecznika. po kilku dniach robiłam już ciasto po raz drugi 🙂

    1. Wow, super! 🙂 Świetny pomysł z mąką kokosową i słonecznikiem. Generalnie to ciasto jest fajne do eksperymentowania z dodatkami. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz