Ciasto czekoladowe z wiśniami

czekoladowe z wiśniami.

Ciasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku!

Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami. Po drugie dlatego, że ciasto jest bardzo wilgotne i długo pozostaje świeże. Polewa z gorzkiej czekolady to swoista “wisienka na torcie” –  świetnie wieńczy dzieło.

Przepis znalazłam w Magazynie “Kuchnia” (nr 1-2001) i cytuję go w większości w oryginale (wprowadziłam niewiele drobnych modyfikacji).

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z WIŚNIAMI

(przepis na formę o wymiarach 20 x 30 cm)

 

Składniki:

25 dkg mąki pszennej

9 łyżek dobrego kakao (70%)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 dkg białego cukru

20 dkg brązowego cukru

2 jajka

½ szklanki maślanki (ja używam też śmietany 12%)

1 łyżka brandy lub likieru czekoladowego

125 g masła

½ łyżeczki soli

kilka kropel aromatu waniliowego

40 dkg wiśni, świeżych lub mrożonych

 

Na polewę:

150 g gorzkiej czekolady

150 ml śmietanki kremówki

 

Wykonanie:

Mieszamy w misce składniki suche: mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i oba rodzaje cukru. W drugiej misce ucieramy jajka z maślanką, wanilią i brandy.

Do rondelka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i sól, podgrzewamy do zagotowania. Następnie zdejmujemy z palnika i powoli wlewamy do suchych składników, ciągle mieszając. Dodajemy też jajka z maślanką i dalej ucieramy jeszcze parę minut, aż masa będzie gładka.

Formę do pieczenia wyściełamy papierem, piekarnik nagrzewamy do 190 C stopni.

Na dno formy wysypujemy świeże lub rozmrożone wiśnie, zalewamy je ciastem. Pieczemy 25-30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto wyjmujemy i odwracamy, zdejmujemy papier. Naszym oczom ukażą się piękne wiśnie, zatopione w czekoladowym cieście 🙂

Przygotowujemy polewę: kremówkę rozgrzewamy razem z czekoladą połamaną na kawałeczki (ja podgrzewam w mikrofalówce), następnie całość energicznie mieszamy rózgą, aż powstanie piękna, lśniąca masa. Polewamy nią wierzch ciasta. Ciasto można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.

ciasto tuż po upieczeniu.

ciasto idealne na święta.

 Praktyczny gadżet:

Jeśli lubisz w trakcie przygotowywania ciasta mieć wokół siebie porządek, przydadzą Ci się akcesoria do pieczenia marki Joseph Joseph. Mają specjalnie profilowaną rączkę z podpórką, która zapobiega dotykaniu blatu kuchennego po odłożeniu akcesorium. W zestawie znajdują się: szpatułka cukiernicza, która ułatwi np. rozprowadzenie polewy czekoladowej po cieście, łyżka do mieszania ciasta oraz łopatka do odwracania.

Akcesoria do pieczenia Elevate marki Joseph Joseph kupisz TUTAJ.

joseph-joseph-akcesoria

9 Comment

  1. Takie ciacho to ja bym codziennie mogla jeść ,pozdrawiam.

  2. Wisznia says: Odpowiedz

    Szczerze mówiąc, to ja też 🙂

  3. Mmm, pysznie wygląda 🙂 Połączenie wiśni i czekolady zawsze się sprawdza 🙂

  4. Wisznia says: Odpowiedz

    Zgadzam się 🙂

  5. kasia says: Odpowiedz

    robie je wlasnie juz drugi raz…jest mega pyszne!:-)

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje 🙂 Ja też piekę je bardzo często, trudno zapomnieć ten smak..

  6. ewelina says: Odpowiedz

    Czy na pewno piecze sie tylko pół godziny? moje po tym czasie jest nadal surowe w środku

  7. Tak, pół godziny wystarcza, ponieważ nie jest ono grube. Być może użyłaś mniejszej formy? W razie czego zawsze możesz potrzymać w piekarniku kwadrans dłużej, nic się nie stanie.

  8. Patrycja says: Odpowiedz

    Ja zrobiłam to ciasto w okrągłej formie i piekłam 50min. Wyszło naprawdę pyszne – wilgotne i puszyste 🙂

Dodaj komentarz