Ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki razowej

ciasto2

Rok szkolny rozpoczął się na całego, a wraz z nim rozpoczął się w szkołach..festiwal marnowania żywności. Problem ten nie dotyczy tylko stołówek szkolnych, ale przede wszystkim uczniowskich plecaków i my rodzice dobrze o tym wiemy. Któż z nas nie znalazł w plecaku swojego dziecka starej kanapki albo niezbyt ładnie pachnącego woreczka z mętną już, a niegdyś spożywczą zawartością?

Urządzanie dzieciom pogadanek o tym, że nie należy marnować jedzenia to na pewno ważna rzecz, ale jak wiemy nie zawsze nasze pouczenia do nich trafiają. Osobiście stawiałabym nacisk bardziej na praktykę, niż teorię. Bo to, co my możemy zrobić, by drugie śniadania do domu nie wracały, to odrobinę je urozmaicić. To wcale nie wymaga aż tyle czasu, jak się może wydawać. Jedną z alternatyw do klasycznej kanapki może być ciasto drożdżowe z dodatkiem mąki razowej. Dzięki temu dodatkowi ciasto będzie pożywniejsze, a dobroczynny błonnik zapewni dziecku uczucie sytości na dłużej. Przede wszystkim jednak kawałek ciasta to nie to samo co kanapka: dziecko na pewno chętniej zajrzy do śniadaniówki wiedząc, że jest tam słodki przysmak. Wcale nie musimy mu mówić, że ciasto jest mało słodkie i nie jest typową drożdżówką ;)Niech sobie smacznie zajada ze świadomością, że mama upiekła mu coś wyjątkowego, coś co do kanapki nie jest podobne 😉

 

CIASTO DROŻDŻOWE Z DODATKIEM MĄKI RAZOWEJ

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej razowej

50 g świeżych drożdży

1 szklanka mleka

2 jajka

1/2 szklanki + 1 łyżeczka cukru

1/2 szklanki oleju

kilka kropel aromatu waniliowego

1/2 łyżeczki cynamonu

ulubione owoce (ja użyłam gruszek)

 

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: do miski wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę cukru i ok. pół szklanki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną oraz mąkę razową mieszamy w większej misce. Wbijamy jajka, dodajemy cukier i przyprawy oraz olej. Wlewamy wyrośnięty rozczyn i całość wyrabiamy ręką do momentu uzyskania elastycznego, zwartego ciasta.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.

Małą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. PRzekładamy ciasto, na wierzch układamy obrane i pokrojone kawałki owoców. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

ciasto

 

facebook

 

Dodaj komentarz