Ciasto mocno czekoladowe z migdałami, czyli „Torta Caprese”

IMG_2832

W naszym domu weekend bez słodyczy się nie liczy!

Maja już wczoraj zaplanowała, że dziś zrobimy ciasto czekoladowe. Przy okazji pieczenia zrobiłyśmy sobie małe warsztaty kulinarne, temat: jak rozbić jajko, żeby nie wpadła żadna skorupka? Aby móc poćwiczyć tę trudną sztukę, przygotowałyśmy ciasto czekoladowe bez mąki, za to z dużą ilością jajek. Ciasto pochodzi z Włoch (znowu po włosku, ale nie dziwcie się, jeszcze będzie sporo takich dań;>) i jest bardzo podobne do “ciastek Armaniego”, zwanych też ciastko-lawa. Chodzi o ciastka-sufleciki, które pod chrupiącą skorupką kryją płynną czekoladę. Nasz dzisiejszy wypiek nazywa się “Torta Caprese” (nazwa od wyspy Capri) i jest wielkogabarytową wersją tych słodkich ciasteczek 🙂 Polecam wszystkim fanom czekolady.

 

CIASTO CZEKOLADOWE “TORTA CAPRESE”

(przepis na tortownicę o średnicy 22 cm)

Składniki:

250 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao: minimum 60%)

200 g masła

25 g kakao

200 g (szklanka) cukru

200 g płatków migdałowych

6 jajek

1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

 

Wykonanie:

Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Wlewamy do miski, dodajemy cukier, ekstrakt migdałowy i kakao. Ubijamy na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na końcu dodajemy migdały, mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy do niej ciasto i pieczemy w temp. 180 C stopni przez około 30-45 minut. Czas pieczenia zależny jest od tego, czy chcemy mieć ciasto w środku bardziej płynne, czy bardziej ścięte. Ja piekę krótko (30-35 min), bo lubimy bardziej płynne. Ciasto najlepiej smakuje na ciepło, posypane cukrem pudrem, a już szczytem szczęścia będzie podanie go z kulką lodów waniliowych.

 P.S.

Sześć jajek zostało rozbitych prawidłowo, z namaszczeniem, językiem na brodzie i wypiekami na twarzy. Skorupki, niczym trofeum, dumnie zdobiły nasz blat jeszcze długi czas 🙂

rozbijamy jajka

ciasto czekoladowe

torta caprese

Moje inspiracje:

Wzorowałam się na tym przepisie, wprowadzając kilka swoich modyfikacji.

Praktyczny gadżet:

To ciasto można upiec od razu w kawałkach, jeśli użyjemy tej ciekawej, silikonowej formy do ciast. Możemy wówczas upiec np. część ciasta z migdałami, a część bez – w zależności od upodobań domowników.

Formę do ciasta Leuke w porcjach można kupić TUTAJ:

lekue-forma-do-ciasta

2 Comment

  1. Luka says: Odpowiedz

    Pyszne i baaaaardzo czekoladowe ciasto, pycha, ja jutro będę robić suflet czekoladowy(,kuchnia lidla,), mam nadzieję, że wyjdzie 🙂

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Trzymam kciuki) A jak nie wyjdzie, to proponuję skorzystać z mojego przepisu – wtedy na pewno się uda! 🙂

Dodaj komentarz