Cukiniowe ciasteczka czekoladowe

IMG_4670

To kolejne słodycze z kategorii moich “zdrowych eksperymentów”. Byłam pozytywnie zaskoczona efektem końcowym.

 

czekoladowe ciasteczka z cukinią
czekoladowe ciasteczka z cukinią

Piekąc ciasteczka, spodziewałam się, że będą to chrupiące i lekko twarde krążki. Tymczasem po upieczeniu okazało się, że cukiniowe wypieki są niezwykle mięciutkie i “mięsiste”. W smaku nie da się w żaden sposób wyczuć cukinii, za to mocno wyczuwalna jest czekolada. Spróbujcie upiec je w domu, nie mówiąc dzieciom, z czego ciastka są zrobione 😉 Bo z dziećmi to najczęściej tak bywa, że na samo słowo: “zdrowe” buzie automatycznie zamukają się, a wyobraźnia podsuwa na myśl wszystko to, co nie smakuje 😉

 

 

CUKINIOWE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Składniki:

1 i ½ szklanki mąki

1 szklanka ksylitolu (zamiast białego cukru)

1 szklanka płatków owsianych (lub otrąb)

100 g masła

1 jajko

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki proszku do pieczenia

200 g świeżej cukinii

100 g gorzkiej czekolady, pociętej na kawałeczki

100 g orzechów ziemnych, niesolonych

kilka kropel ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, odciskamy nadmiar wody.

W misce mieszamy składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, cynamon.

W osobnej misce ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii, ubijamy. Wsypujemy cukinię, dalej mieszamy. Dodajemy powoli składniki suche, orzechy i czekoladę w kawałkach. Całość dokładnie mieszamy łyżką.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Na papierze tworzymy płaskie ciasteczka, wykładając po łyżce ciasta. pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, aż brzegi ciasteczek się zrumienią.

Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka studzimy na kratce.

ciasteczka z cukinii
ciasteczka z cukinii

1 Comment

  1. Wyglądają smakowicie 🙂

Dodaj komentarz