Czekoladowe muffinki jaglane

Ten przepis to prawdziwy hit i tak się właśnie zastanawiam, dlaczego dopiero teraz go publikuję? Powiedzmy, że najlepsze zostawiłam dla Was na wiosnę!  Skoro  więc wiosna już za oknem daje nam wyraźne znaki, to nie zwlekając przedstawiam przepis na najlepsze na świecie babeczki czekoladowe! Bo lepiej późno, niż wcale 😉

Te babeczki są uwielbiane przez dzieci. Będą dobrym pomysłem na przekąskę na dziecięce przyjęcie urodzinowe. Przetestowałam i gwarantuję, że ani jedna się nie uchowa przed małymi smakoszami. Rodzice też mają spokojną głowę, bo takich słodyczy nie trzeba dzieciom zabraniać!

CZEKOLADOWE MUFFINKI JAGLANE

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki wody

100 g daktyli

2 jajka

1/2 szklanki kakao (gorzkiego, do wypieków)

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/3 szklanki oleju

1/2 szklanki miodu

kilka kropel aromatu waniliowego

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy daktyle i zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 10 minut, do momentu aż woda wyparuje. Ugotowaną kaszę studzimy, a następnie przesypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki: kakao, mleko, jajka, olej, miód i wanilię oraz proszek do pieczenia. Całość blendujemy (nie musi być bardzo dokładnie). Gotowe ciasto przekładamy do foremek, nalewając do pełna i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 40-45 minut.

Tutaj możecie obejrzeć przepis w wersji wideo:

facebook

 

3 Replies to “Czekoladowe muffinki jaglane”

  1. Nie trzeba wcześniej wymoczyć kaszy? Jej gorzki posmak nie będzie psuł smaku?

    1. Nie trzeba 🙂 Ja nigdy nie moczę i nie ma gorzkiego posmaku.

  2. Genialna rzecz. Dwukatek uwielbia jak to zrobie. Mozna dodac rozne miody, syrop klonowy, NATURALNY olejek mandarynkowy lub ponaranczowy, troche przuprawy korzennej, oleje dac zdrowe – np nierafiniwany rzepakowy, kokosowy, rydzowy i ciasto zyskuje na oblednosci 😀 Dzis pieczemy to w Poznaniu, na winigradach czuc juz zapach 😉

Dodaj komentarz