Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z porzeczkami

3_n

Śniadanie nie musi być nudne. Słodkie nie musi być niezdrowe. Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej – jeden szczegół, a tak wiele zmienia.

 

czekoladowy budyń z kaszy jaglanej
czekoladowy budyń z kaszy jaglanej.

Budyń kojarzy nam się raczej z deserem i z tego względu mało kto zjada go da śniadanie. Klasyczny budyń to głównie cukier, mąka ziemniaczana, mleko i dodatki smakowe. Nie brzmi to zbyt zdrowo…

Jednak wystarczy, ze zamienimy jeden składnik na inny, by jakość tego dania podniosła się diametralnie. Jeśli zamiast mąki ziemniaczanej użyjemy kaszy jaglanej, danie nabierze ogromnych wartości odżywczych. Jaglanka to najstarsza i najzdrowsza kasza, w dodatku nie zawiera glutenu. Jest bogata w żelazo, znana jest też z właściwości antybakteryjnych. Cóż więc lepszego można zpodać na śniadanie, jak nie jaglankę? Gdy dodatkowo połączymy ją na talerzu z czarną porzeczką, stworzymy duet idealny. Te niewielkie, czarne owoce zawierają w sobie również sporo cennych dla naszego organizmu substancji. Czarna porzeczka m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, jest wskazana przy chorobach serca i krwi, a także w miażdżycy. Dlatego my w okresach dostępności świeżych owoców staramy się zjadać ich jak najwięcej. W pozostałych miesiącach korzystamy z dżemów porzeczkowych. Ten dżem szczególnie mocno polubiły moje dzieci, co cieszy tym bardziej, że porzeczki wspomagają proces trawienia i pobudzają apetyt.

Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania budyniu według poniższych wskazówek. My, dorośli, zwykle podchodzimy z dystansem do słodkich dań na bazie kaszy, jednak dzieci nie mają tych uprzedzeń, jeśli sami ich nimi nie zarazimy. Nie warto powtarzać dzieciom, jak to zdrowa jest kasza, bo to przyniesie odwrotny skutek. Najlepiej po prostu przygotować budyń, postawić na stole i najlepiej zniknąć z pola widzenia młodszego pokolenia 😉 Wtedy będzie dusza szansa na to, że zniknie również jaglany budyń.

 

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z PORZECZKAMI

(przepis na ok. 4 porcje)

 

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

2 i ½ szklanki mleka (w przypadku alergii można zastąpić mlekiem roślinnym)

2 łyżki kakao (lub karobu)

2-3 łyżki miodu

1 laska wanilii

½ łyżeczki cynamonu

Dżem z czarnej porzeczki – po łyżeczce na porcję budyniu

 

Wykonanie:

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy miód, cynamon, wanilię i kakao. Ustawiamy na niewielką moc palnika i gotujemy do miękkości kaszy, czyli około 15 minut, raz po raz mieszając. Po ugotowaniu wyjmujemy laskę wanilii i całość dokładnie blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do salaterek. Na wierzchu każdej porcji kładziemy po łyżeczce dżemu. Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu.

Dodaj komentarz