Desery Śniadania

Czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z porzeczkami

 

Budyń z kaszy jaglanej to pyszny pomysł na zdrowy początek dnia. Śniadanie nie musi być nudne. Słodkie nie musi być niezdrowe. Kasza jaglana sprawdza się w różnych przepisach, ale ten jest zdecydowanie moim ulubionym 🙂

 

czekoladowy budyń z kaszy jaglanej

Budyń z kaszy jaglanej- śniadanie czy deser?

Budyń kojarzy nam się raczej z deserem. Jednak wystarczy, ze zamienimy jeden składnik na inny, by jakość tego dania podniosła się diametralnie. Jeśli zamiast mąki ziemniaczanej użyjemy kaszy jaglanej, danie nabierze większych wartości odżywczych. Jaglanka to najstarsza z kasz.  Nie zawiera glutenu, jest za to bogata w żelazo. Dlatego warto podawać ją właśnie na śniadanie.

Gdy dodatkowo połączymy ją na talerzu z czarną porzeczką, stworzymy duet idealny. Te niewielkie, czarne owoce zawierają w sobie również sporo cennych dla naszego organizmu substancji. Czarna porzeczka m.in. wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, jest wskazana przy chorobach serca i krwi, a także w miażdżycy. Dlatego my w okresach dostępności świeżych owoców staramy się zjadać ich jak najwięcej. W pozostałych miesiącach korzystamy z dżemów porzeczkowych. Ten dżem szczególnie lubią moje dzieci, co cieszy tym bardziej, że porzeczki wspomagają proces trawienia i pobudzają apetyt.

[FM_form id=”9″]

Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania budyniu według poniższych wskazówek. My, dorośli, zwykle podchodzimy z dystansem do słodkich dań na bazie kaszy, jednak dzieci nie mają tych uprzedzeń, jeśli sami ich nimi nie zarazimy. Nie warto powtarzać dzieciom, jak to zdrowa jest kasza, bo to przyniesie odwrotny skutek. Najlepiej po prostu przygotować budyń, postawić na stole i zacząć jeść. Jest pyszny, więc na pewno nie będziecie żałować 🙂

 

CZEKOLADOWY BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ Z PORZECZKAMI

(przepis na ok. 4 porcje)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 i ½ szklanki mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym)
  • 2 łyżki kakao (lub karobu)
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1 laska wanilii
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • dżem z czarnej porzeczki – po łyżeczce na porcję budyniu

Wykonanie:

Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przesypujemy do rondelka i zalewamy mlekiem. Dodajemy cynamon, wanilię i kakao. Ustawiamy na niewielką moc palnika i gotujemy do miękkości kaszy, czyli około 15 minut, raz po raz mieszając. Po ugotowaniu wyjmujemy laskę wanilii, dodajemy miód i całość dokładnie blendujemy. Gotowy budyń przekładamy do salaterek. Na wierzchu każdej porcji kładziemy po łyżeczce dżemu. Podajemy na ciepło, od razu po przygotowaniu.

[instagram-feed]