Czekoladowy sernik truflowy z koniakiem i pistacjami

czekoladowy sernik truflowy

Dziś zapraszam na przepis tylko dla dorosłych – to rzadkość na moim blogu 🙂  Sernik jest z gatunku tych cięższych deserów: bardzo sycący i zarazem mocno czekoladowy, z wyraźną nutą alkoholu. Jest przy tym mało słodki. Jego charakter podkreślają pistacje, którymi jest udekorowany. Całość tworzy wykwintny deser, który przypadnie do gustu w szczególności wielbicielom  gorzkiej czekolady.

 

 

czekoladowy sernik z pistacjami

 

CZEKOLADOWY SERNIK TRUFLOWY Z KONIAKIEM I PISTACJAMI

Składniki:

spód:

200 g herbatników pełnoziarnistych

80 g miękkiego masła

masa:

500 g serka mascarpone

120 g gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

50 g masła

50 ml koniaku

3/4 szklanki cukru pudru

200 ml śmietanki kremówki

2 łyżeczki żelatyny

wierzch:

200 g niesolonych pistacji (waga przed obraniem)

 

Wykonanie:

Herbatniki kruszymy dokładnie, np. za pomocą malaksera (ja to robię przy pomocy zwykłego tłuczka ;>) i mieszamy z miękkim masłem. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową i dociskamy dłonią, wyrównując. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy czekoladowej.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę razem z masłem. Można użyć do tego specjalnego garnka, np. takiego. Ja jednak najczęściej używam zwykłego rondelka, do którego wlewam niewielką ilość wody, a następnie wkładam do niego mniejszą miseczkę, do której wsypuję pokruszoną czekoladę oraz masło. Stawiam rondelek na niewielkim ogniu i mieszam zawartość miseczki, aż składniki rozpuszczą się całkowicie.

Rozpuszczoną czekoladę z masłem zdejmujemy z palnika. Dodajemy cukier oraz koniak i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.

Do misy miksera wkładamy serek i wlewamy kremówkę. Ubijamy do momentu, aż powstanie jednolita, kremowa masa. Cały czas ubijając dodajemy po łyżce masę czekoladową. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody. Pod koniec ubijania wlewamy przestudzoną żelatynę do masy. Powstały krem czekoladowy wykładamy na schłodzony spód.

Pistacje obieramy z łupin, a następnie siekamy nożem na drobne kawałki. Posypujemy nimi wierzch sernika. Deser wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

truflowy z pistacjami

sernik porcja

facebook

Praktyczny gadżet:

Przepiękna, czarna taca marki Alessi zachwyciła mnie swą formą. Można na niej zaserwować taki deser, jak mój sernik w trakcie wyjątkowych uroczystości. Podkreśli ona wyjątkowość sernika i stworzy mu ekskluzywną oprawę. Do kupienia TUTAJ.

alessi-taca-foix-czarna

Dodaj komentarz