chipsy z warzyw
Przekąski Zdrowy fast food

Czipsy kings! Czyli zdrowe chipsy z warzyw

Zdrowe chipsy z warzyw robi się prościej, niż można przypuszczać. Nie zajmie Ci to ani za dużo czasu, ani nie będzie kosztowne. Za to masz gwarancję, że na Twój stół wjadą prawdziwe pyszności 🙂

Wolny wieczór, filmik, gazetka.. “coś by się chrupnęło “ – pomyślałam i poszłam do kuchni obierać buraki 🙂

Chipsy kojarzą nam się z czymś dobrym, ale niezdrowym. Czasem mamy ochotę na słonego chrupsa, ale sumienie nie pozwala.. I po co się tak męczyć, skoro można sobie samemu zrobić pyszne i zdrowe czipsy domowe? Takie właśnie zrobimy! Najpierw jednak uporządkujmy nieco wiedzę o chipsach.

Czy wszystkie chipsy są niezdrowe?

Chipsy, które są dostępne w sklepach, zrobione są najczęściej z ziemniaków. Można pomyśleć: cóż złego jest w ziemniakach? Otóż w samych ziemniakach nie ma oczywiście nic złego, to bardzo zdrowe warzywa. Problem polega na tym, że to warzywo w trakcie przygotowywania tej przyjemnie chrupiącej przekąski zostało poddane obróbce i nasiąknęło składnikami, które mają niestety  niekorzystny wpływ na nasze zdrowie.

Głównym zarzutem do paczkowanych chipsów jest fakt, iż są źródłem tłuszczów trans. Tłuszcze trans powstają w wyniku utwardzenia tłuszczów roślinnych.  Spożywanie tłuszczów trans może prowadzić do szeregu groźnych chorób, m.in. do miażdżycy, cukrzycy typu 2 czy chorób układu krążenia. Te ostatnie są niestety nadal główną przyczyną zgonów w Polsce.

Chipsy paczkowane zawierają także mnóstwo soli, która podnosi ciśnienie. Są to również przekąski smażone w głębokim tłuszczu, co niestety również jest ogromnym minusem. W dodatku są ogromnie kaloryczne i z pewnością nie należą do przekąsek dietetycznych.

Co zatem powinniśmy robić, jeśli lubimy chipsy? Moim zdaniem nie musimy z nich rezygnować całkowicie. Jestem przekonana, że dieta całkowicie eliminująca przyjemności nie jest na dłuższą metę skuteczna. Jedzenie przecież powinno dawać nam też radość i przyjemność.

Jeśli lubimy chipsy, to przecież możemy sobie pozwolić na zjedzenie ich raz na jakiś czas, ale jak zwykle kluczem jest tutaj ilość. Regularne chrupanie chipsów podczas wieczorków filmowych czy spotkań domowych – jestem na tak, ale proponuję przerzucić się jednak na domowe czipsy z warzyw 🙂

Takie fit chipsy ziemniaczane czy buraczane to niewiele pracy, a posmakują zarówno dorosłym, jak i dzieciom. W dodatku każdy może skomponować własną mieszankę przypraw i w ten sposób mieć chipsy idealne dla siebie. Bo chrupanie warzyw to przecież sama przyjemność!

Jak zrobić zdrowe chipsy z warzyw

Do dzieła! Czas zacząć w kuchni bamboleo!

Jeśli umiesz zaśpiewać piosenkę “Bamboleo” w trakcie ucierania buraka na “mandolinie”, to wiedz, że przysługuje Ci tytuł CZIPSY KING 🙂

Domowe chipsy można przygotować na kilka sposobów: można je usmażyć – i to jest ta mniej zdrowa wersja. Ja polecam Wam zdrowszy sposób, czyli pieczone w piekarniku.

By przygotować domowe chipsy warzywne, warto zaopatrzyć się w specjalną tarkę- szatkownicę, którą można też znaleźć pod nazwą mandolina – wygląda mniej więcej tak. Ta prosta pomoc kuchenna pozwoli nam szybciutko pokroić ziemniaki, buraki czy bataty na cieniutkie plasterki. Gdy już mamy wszystko pokrojone, to wystarczy jeszcze lekko skropić olejem i wkładamy do piekarnika. Po upieczeniu mieszamy z ulubionymi przyprawami i.. chipsy gotowe! 🙂

chipsy ziemniaczane

ZDROWE CHIPSY:

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 2 niewielkie buraki
  • kilka kropel oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki

Wykonanie: 

Buraki i ziemniaki dokładnie czyścimy, obieramy ze skórki (choć można nie obierać). Kroimy na cieniutkie plasterki. Najlepiej w tym celu użyć tarki typu mandolina (szatkownica), ale można też spróbować nożem.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozkładamy na niej plasterki warzyw. Skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C stopni przez około 15 minut uważając, żeby się nie spaliły.

Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i doprawiamy mieszanką przypraw.

Schodzą na pniu 😉

zdrowe chipsy z warzyw