Domowe drożdżówki

drozdzowki1

Nie tak dawno w naszym kraju tematem numer jeden były drożdżówki i ich zgubny wpływ na zdrowie dzieci. Rozmawiałam na ten temat z dietetyczką Agnieszką Piskałą, która obaliła wszelkie mity i zapewniła, że drożdżówka jednak może być zdrowa! (całą rozmowę możesz przeczytać TUTAJ).

Obiecałam Wam przepis na zdrową wersję polskich, poczciwych drożdżówek, które dzieciom nie szkodzą, a wręcz przeciwnie: są bardzo dobrym i zdrowym rozwiązaniem na drugie śniadanie czy podwieczorek. Wiadomo przecież nie od dziś, że wszystko, co przygotujemy samodzielnie w domu ma dużo większą wartość zdrowotną, niż gotowe produkty ze sklepu. Kto ma ochotę wrócić wspomnieniami do dawnych lat, kiedy drożdżówki nie były lekką jak piórko suchą bułą ale mięsistym, pachnącym ciastem drożdżowym, nadzianym prawdziwymi owocami a nie frużeliną? Raz, dwa trzy – nastawiajcie ciasto drożdżowe i za parę chwil poczujecie smak, jak za dawnych lat!

drodzowka

DOMOWE DROŻDŻÓWKI

Składniki:

4 szkl. mąki pszennej

1 szkl. mleka

1/2 szkl. oleju

2 jajka + jedno do smarowania po wierzchu

1 szkl. cukru

szczypta soli

40 g drożdży świeżych

nadzienie:

ok. 0,3 kg śliwek bez pestek, pokrojonych na połówki (można użyć mrożonych)

lub

0,3 kg białego sera mielonego (na sernik)

2 łyżeczki cukru pudru

kruszonka:

200 g masła

200 g cukru

400 g mąki pszennej

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i szklanki mąki. Lekko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans. Do osobnej miski wsypujemy pozostałą część mąki i cukru, dodajemy sól i wbijamy dwa jajka. Wlewamy rozczyn i całość mieszamy ręką. Na końcu wlewamy olej. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie zwarte i elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie mieszamy składniki na masę serową i przygotowujemy śliwki oraz kruszonkę (również mieszając ze sobą podane składniki).

Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy, a następnie wycinamy krążki przy pomocy szerokiej szklanki (np. do whisky). W każdym krążku robimy lekkie wgłębienie, przykładając dno zwykłej szklanki (jest węższa, więc powinien wyjść mniejszy okrąg na środku krążka). Powstałe krążki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na środku układamy połówki śliwek i posypujemy kruszonką lub nakładamy po łyżce masy serowej, lekko rozsmarowując.

Powstałe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C stopni. Pieczemy przez około kwadrans, do momentu aż bułeczki zarumienią się.

drozdzowki2

facebook

2 Comment

  1. Ciekawy przepis, jego sproboje ale…
    czy nie mozna by bylo pokazac kilku etapow robienia ciasta zeby pomoc?

    1. Planuję nagrać filmik z etapów „produkcji”. Powinien już być dostępny w przyszłym tygodniu, w przepisie będzie link. Pozdrawiam

Dodaj komentarz