Domowe paluszki rybne

paluszki-rybne

Paluszki rybne robi się je niezwykle prosto i są fajną, efektowną przekąską. Choć ostatnio można znaleźć w sieci różne niepokojące informacje na temat szkodliwości ryb, to jednak ja wychodzę z założenia, że należy zachować zimną krew i dystans do tego typu rewelacji. Media co rusz bombardują nas różnego rodzaju doniesieniami, które często zaprzeczają sobie nawzajem. Jeszcze do niedawna wszędzie „trąbiono”, żeby jeść ryby, bo to bezcenne źródło Omega 3, teraz zaś słyszymy, żeby absolutnie, pod żadnym pozorem nie jeść ryb, ponieważ zawierają szkodliwe metale i inne trujące substancje. Prawda jest taka, że nasze środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone i nie tylko ryby, ale też mięso, warzywa i owoce są nieustannie bombardowane chemią. Osobiście wcale nie mam pewności, czy podając dziecku np. botwinkę kupioną w markecie nie faszeruję go szkodliwymi substancjami bardziej, niż podając rybę. Niestety świata nie zmienię, dlatego uważam, że to, na czym warto się skupić, to dobór produktów ze sprawdzonego źródła. Zatem jeśli to tylko możliwe, jemy produkty z domowych upraw, kupujemy na ogół ryby słodkowodne czy unikamy mięsa z kurczaków z masowej hodowli. Robimy to, co w naszej mocy, by zminimalizować ilość zjadanych szkodliwych substancji w pożywieniu, jednak całkowicie tego wykluczyć się po prostu nie da.

Paluszki rybne mogą z powodzeniem zagościć na stole, kiedy organizujemy przyjęcie dla dzieci. Maluchy je uwielbiają! Kiedy podamy je w efektownej formie, np. używając ozdobnych wykałaczek, efekt „wow” murowany 🙂 Takie ozdobne wykałaczki i widelczyki możecie kupić TUTAJ:

paluszki-rybne2

 

PALUSZKI RYBNE

Składniki:

500 g białej ryby (u mnie sandacz)

30 g natki zielonej pietruszki

1 jajko

1 ząbek czosnku

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka soku z cytryny

bułka tarta

olej do smażenia

 

Wykonanie:

Mięso ryby kroimy na mniejsze kawałki, wybieramy widoczne ości a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Pietruszkę drobno siekamy. Do masy wbijamy jajko, wsypujemy pietruszkę, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wlewamy sok z cytryny. Mieszamy dokładnie i formujemy podłużne paluszki, niezbyt grube. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej patelni przez kilka minut, kilkukrotnie obracając je w trakcie smażenia. Podajemy jako samodzielną przekąskę lub jako danie obiadowe.

paluszki-w-srodku

facebook

 

 

4 Comment

  1. Sabina says: Odpowiedz

    Jutro robię 😉

    1. Super, to daj znać potem, jak poszło 😉

  2. Sabina says: Odpowiedz

    Pychotka 🙂 Zrobiłam je bardziej w formie kotlecików, niż paluszków. Niestety miałam mrożoną rybkę, ale następnym razem zrobię że świeżej. Generalnie przepis super! 🙂 Smaczny i nieskomplikowany.

    1. Z mrożonej ryby była chyba wodnista masa? Udało Ci się ulepić kotleciki, czy dodałaś jakiegoś zagęstnika?

Dodaj komentarz