Przepisy Przetwory

Domowy ketchup z dodatkiem pieczonej papryki

Czytam sobie instrukcję popularnego, markowego ketchupu: cukier 30,5 g na 100 g produktu. Łapię się za głowę: to aż nieprawdopodobne, jak dużo cukru jest w tym “nie-słodyczu”. Czas wziąć sprawy w swoje ręce: przystępuję do produkcji domowego ketchupu! Skoro cukier jest tak ważnym jego składnikiem, użyję w zamian ksylitolu i zdecydowanie zmniejszę jego ilość.

Dostałam sprawdzony przepis na domowy ketchup od Marysi z Rzgowa. Marysia jest dla mnie królową domowych przetworów 🙂 Posiada tyle ciekawych przepisów, a jej spiżarnia pełna jest słoiczków ze zdrową i smaczną zawartością. Jej przepis na ketchup jednak trochę pozmieniałam. Zdecydowałam się zmniejszyć ilość cukru i dodatkowo wzbogacić smak pieczoną papryką. Efekt jest powalający! Ketchup jest dużo smaczniejszy od tego ze sklepu i dodatkowo nie “zasładza” nas i naszych dzieci. Czego chcieć więcej? 🙂

 

domowy ketchup
domowy ketchup

 

DOMOWY KETCHUP Z DODATKIEM PIECZONEJ PAPRYKI

 

Składniki:

6 kg pomidorów

1 kg czerwonej papryki

5 cebul

1 płaska łyżeczka pieprzu

8 ziarenek ziela angielskiego

4 liście laurowe

0,5 szklanki octu winnego

2 płaskie łyżki soli

1 łyżka bazylii

100 g ksylitolu (zamiast białego cukru)

5-6 ząbków czosnku

 

Wykonanie:

Pomidory obieramy ze skórki: nacinamy na krzyż z gory i z dołu, wkladamy na parę minut do wrzątku. Wówczas skórka ładnie schodzi. Obrane pomidory kroimy w ćwiartki (powinniśmy też usunąć gniazda nasienne) i wrzucamy do garnka. Cebule kroimy w ćwiartki. Dodajemy do pomidorów i całość gotujemy minimum 30 minut. Następnie blendujemy lub przecieramy przez sito. Tak otrzymany ekstrakt doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy ocet, dodajemy ziele angielskie, bazylię i liście laurowe i gotujemy jeszcze jakieś 40 minut, aż wywar zgęstnieje.

W tym czasie przygotowujemy paprykę: każdą przecinamy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne i układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 C stopni. Pieczemy paprykę przez 30-40 minut. Następnie, jeszcze gorącą, przekładamy do foliowego woreczka i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie odwijamy woreczek. Skórka z papryki powinna ładnie schodzić. Obieramy więc warzywa ze skórki, a następnie blendujemy.

Mus paprykowy wlewamy do wywaru pomidorowego pod koniec gotowania, mieszamy. Na koniec dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Gotujemy jeszcze kilka minut. Gorący ketchup przelewamy do umytych i wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem, by dobrze się zamknęły.

domowy ketchup z dodatkiem papryki
domowe przetwory - najlepsze na świecie!
domowe przetwory – najlepsze na świecie!
pyszny ketchup
pyszny ketchup

 

Praktyczny gadżet:

Do napełniania słoików przyda się lejek. Uwielbiam akcesoria, które wnoszą do kuchni nutę optymizmu i wywołują uśmiech na twarzy. Do takich z pewnością należy lejek Pino, który można kupić TUTAJ:

lejek pinokio