Domowy rosół z indyka z lanymi kluseczkami

rosol z kluseczkami

Każdy z nas gotuje rosół podobnie, ale jednak trochę po swojemu. Rosół z indyka pojawia się w moim domu najczęściej  i zwykle jest podawany z makaronem. Czasem jednak robię też kluseczki, które moja babcia nazywała „lanym ciastem”. Dodawała je nie tylko do rosołu, ale i do zupy mlecznej, pomidorowej czy innych zup warzywnych. Kluski można przygotowywać na dwa sposoby: ugotować osobno w wodzie, albo bezpośrednio w rosole. Moja babcia gotowała je od razu w zupie, więc opiszę ten sposób. Możecie jednak ugotować je osobno, jeśli tak wolicie.

Zatem wracam wspomnieniami do dzieciństwa i robię na obiad comfort food. Z przyjemnością zapraszam na esencjonalny rosołek z lanym ciastem..albo z lanymi kluskami, jak kto woli.

DOMOWY ROSÓŁ Z INDYKA Z LANYMI KLUSECZKAMI

Składniki:

2 podudzia z indyka

1 skrzydło indycze

4 marchewki

3 pietruszki

1 cebula

1 seler

nać pietruszki i selera

ziele angielskie

liść laurowy

sól i pieprz

lane kluski:

2 jajka

5 łyżek mąki

odrobina soli

Wykonanie:

Do garnka wlewamy 3 litry wody. Mięso płuczemy i wstawiamy do wody.  Doprowadzamy do wrzenia, a następnie skręcamy moc palnika na bardzo małą i gotujemy bez przykrywania przez godzinę-półtorej. Nie zbieramy szumowin w trakcie gotowania, bo pozbędziemy się sporej części smaku rosołu. Po upływie tego czasu dodajemy obraną włoszczyznę i łodygi naci (później je wyjmiemy). Zostawiamy część natki pietruszki i drobno kroimy, by móc posypać nią rosół tuż przed podaniem. Wrzucamy też przyprawy i tak gotujemy dalej jeszcze przez minimum godzinę. Na końcu próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Gotowy rosół przecedzamy do drugiego garnka, tak aby był w nim tylko wywar.

Przygotowujemy lane kluski: wbijamy do kubka dwa jajka i wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli. Rozrabiamy energicznie widelcem lub łyżką, jak kto woli, tak długo, aż grudki się rozbiją i mikstura zamieni się w jednolite ciasto.  Wlewamy powoli ciasto do wrzącego rosołu, mieszając jednocześnie, by tworzyły się malutkie kluseczki.

Rosół podajemy z pokrojoną drobno, ugotowaną w nim marchewką, kawałkiem mięsa oraz natką pietruszki.

rosol z lanym ciastem

 

Praktyczny gadżet:

Podczas gotowania lubię mieć przyprawy pod ręką, a nie wyszukiwać w torebkach tych, które akurat są mi potrzebne.  Magnetyczny stojak na przyprawy w słoiczkach to dla mnie strzał w dziesiątkę: dzięki przeźroczystym okienkom widać wszystkie przyprawy, nie trzeba się doszukiwać napisów, a po wybraniu i użyciu odpowiedniego słoiczka możemy go z powrotem przyczepić do tablicy, utrzymując porządek. Taki zestaw jest też niewątpliwą ozdobą kuchni.

Stojak na przyprawy 6 słoiczków marki Kitchen Craft można kupić TUTAJ.

Stojak-na-przyprawy-6-słoiczków-Kitchen-Craft

Dodaj komentarz