Dorsz pieczony z pieczarkami i koperkiem

IMG_1960

Ostatnio dużo piekłam ciast i w ferworze odkrywania nowych cukierniczych kompozycji nie znalazłam czasu by podzielić się z Wami przepisem na pyszną rybkę. Niniejszym więc nadrabiam zaległości 🙂 Oto dorsz pieczony w pysznym sosie.

 

IMG_1960

W moim przepisie bohaterem jest dorsz, ale równie dobrze będzie się zapiekał sandacz lub inna biała ryba. Polecam taką, z której łatwo wybrać ości.

 

 

DORSZ ZAPIEKANY Z PIECZARKAMI I KOPERKIEM

(Przepis na około 4 porcje)

 

Składniki:

około 1 kg filetów z dorsza

sok z ½ cytryny

½ kg pieczarek

1 cebula

½ pęczka koperku

400 ml śmietanki 30%

1 łyżeczka tymianku

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

opcjonalnie:

garść parmezanu

 

Wykonanie:

Filety dzielimy na mniejsze kawałki, wybieramy ości pęsetą (polecam skupić się chwilę nad tą czynnością i pozbyć się ości, komfort jedzenia jest nieporównywalny). Rybę solimy, pieprzymy i przekładamy do misy, polewając sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

W tym czasie przyrządzamy warzywa: cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju około 5 minut i zdejmujemy z ognia. Odkładamy na bok. Pieczarki czyścimy i kroimy w ćwiartki lub połówki, jeśli są niewielkie. Obsmażamy na patelni przez 5 minut i również odkładamy.

Po upływie godziny wyjmujemy rybę z lodówki. Na patelni mocno rozgrzewamy sporą porcję oleju i smażymy kawałki dorsza, każdy przez około 2-3 minuty z obu stron.

Usmażonego dorsza przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy też usmażoną cebulę i pieczarki. Całość polewamy śmietanką, posypujemy posiekanym koperkiem oraz tymiankiem, na końcu doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 25-30 minut. Jeśli mamy ochotę, możemy zapiekankę posypać tartym parmezanem na 5 minut przed wyjęciem z piekarnika.

Tak przygotowana ryba będzie świetnie smakowała z kaszą jęczmienną, pęczak lub gryczaną.

dorsz się wstępnie smaży.
dorsz się wstępnie smaży.
Dorsz pieczony z pieczarkami i koperkiem
Dorsz pieczony z pieczarkami i koperkiem

Dorsz pieczony z pieczarkami i koperkiem
Dorsz pieczony z pieczarkami i koperkiem
Dorsz pieczony z pieczarkami i koperkiem
Dorsz pieczony z pieczarkami i koperkiem

 

Dodaj komentarz