Ciasta i Ciastka Przepisy

Drożdżówka policyjna;) Czyli ciasto drożdżowe truskawkowo-porzeczkowe, na oleju

Ciasto rodem z piekarnika pięknej policjantki 🙂

 

Pewna urocza policjantka Sabina przysłała mi kiedyś przepis na jej sztandarowy wypiek: ciasto drożdżowe. Przepis bardzo mi przypadł do gustu, w dodatku okazał się być tak elastyczny, że na jego bazie stworzyłam już kilka różnych wypieków drożdżowych. Jednym z nich jest babka kokosowo-cytrynowa. Teraz przedstawiam Wam kolejną wariację na temat: ciasto truskawkowo-porzeczkowe, kwintesencja owocowego lata!

A teraz podziwiajcie piękną policjantkę 😉

sabina policjantka

Informuję potencjalnych wielbicieli, że jej status związku brzmi: mocno zajęty. Jest związana z aż dwoma mężczyznami (z tym drugim od niedawna, urodził się dopiero miesiąc temu ;>)

 

CIASTO DROŻDŻOWE TRUSKAWKOWO-PORZECZKOWE, NA OLEJU

 

Składniki:

Na zaczyn:

42 g drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka mąki

1 łyżeczka cukru

 

Na ciasto:

4 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3 jajka

½ szklanki oleju rzepakowego

 

Na kruszonkę:

200 g mąki

200 g cukru

150 g masła

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki ekstraktu wanilii

 

Oraz:

300 gr czerwonej porzeczki

400 gr truskawek

 

Wykonanie:

Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wsypujemy mąkę, lekko mieszamy i odstawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia.

Mąkę, cukier, jajka i mleko oraz rozczyn mieszamy dokładnie i wyrabiamy ręką. Kiedy mamy już zwarte ciasto, wlewamy olej i wyrabiamy tak długo, aż cały olej się wchłonie, a ciasto zrobi się elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

W osobnej misce zagniatamy wszystkie składniki na kruszonkę.

Piekarnik nagrzewamy do 180 C stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy owoce, posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

IMG_1015

IMG_1010