Chlebowe lale

IMG_2228napis

Jeśli szukacie ciekawych, nietypowych przepisów na Wielkanoc, to nie możecie przeoczyć chorwackiech „Chlebowych Lalek”. Są uroczą alternatywą do tradycyjnych wypieków, przy tym wyglądają bardzo atrakcyjnie i pozwalają wyżyć się twórczo dzieciom 🙂 Przygotowanie takich lalek to świetna zabawa dla całej rodziny! Poniżej znajdziecie dokładną instrukcję, jak w prosty sposób je wykonać.

Koniec końców okazuje się, że na wielkanocnym stole jednak baby rządzą 😉 Czy to w postaci bab – ciast, czy lalek..baby, ach te baby! )

 

 

LALECZKI CHLEBOWE

(przepis na około 10 sztuk)

Składniki:

1,5 szklanki mleka

45 gr drożdży

2 jajka (plus jedno do smarowania)

½ szklanki cukru

100 gr masła

1 łyżeczka soli

5 szklanek mąki

10 ugotowanych jajek

rzeżucha do dekoracji

 

Wykonanie:

Ugotowane jajka farbujemy na różne kolory przy pomocy barwników spożywczych. Przygotowujemy ciasto drożdżowe, rozpoczynając od zaczynu: rozpuszczamy drożdże w szklance mleka z łyżeczką cukru i trzema łyżkami mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Masło rozpuszczamy i studzimy. W osobnej misce mieszamy pozostałą mąkę, sól, mleko, jajka, cukier oraz zaczyn. Kiedy składniki się połączą, wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.

Gdy ciasto jest już gotowe, przystępujemy do wyplatania lalek: Formujemy trzy niezbyt cienkie wałeczki, łączymy je w jednym miejscu (jak widać na zdjęciu niżej) i na złączeniu kładziemy jajko. Z wałeczków zaplatamy warkocz, końcówkę odcinamy nożem do równa. Gotową lalkę kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym jajkiem. W ten sposób lepimy każdą kolejną lalę. Pieczemy w temp. 180 C stopni przez około pół godziny.

Po wyjęciu studzimy lalki, dekorujemy rzeżuchą, tworząc włosy i dorysowujemy oczy i buźki.

 IMG_2182napis

IMG_2184napis

IMG_2187napis

IMG_2237napis

1napis

IMG_2235napis

Moje inspiracje:

Laleczki wypatrzyłam tutaj.

facebook

Praktyczny gadżet:

Koszyk do przechowywania jajek to nowoczesny i praktyczny gadżet, który przyda się zwłaszcza w okresie wielkanocnym. Pozwala na eleganckie przechowywanie jajek i utrzymuje ich temperaturę nawet do 45 minut od momentu gotowania.

Ten koszyk marki Blomus wykonany ze stali nierdzewnej i bawełny. Do kupienia TUTAJ:

blomus_63513

1 Comment

  1. Świetne te lale 🙂

Dodaj komentarz