Babeczki i Muffinki, Przepisy

Babeczki kajmakowe – jajeczka w kajmakowych babeczkach

Ten przepis nie jest jakoś bardzo odkrywczy, ale jednak troszkę niestandardowy. W babeczkach bowiem ukryte są czekoladowe jajka. Szczególnie chciałabym Wam polecić krem kajmakowy według mojego pomysłu. Najprostszy z możliwych, ale wiadomo nie od dziś, że w prostocie siła. Wszyscy, którzy go próbowali, wpadali w zachwyt.  Może i Wy dacie się skusić?:)

 

KAJMAKOWE BABECZKI Z NIESPODZIANKĄ

(przepis na około 12 sztuk)

 

Składniki:

12 czekoladowych jajeczek

ciasto:

2 jajka

240 g mąki

120 g masła

200 g cukru pudru

szczypta soli

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

120 ml kwaśnej śmietany

 

krem kajmakowy:

100 g miękkiego masła

400 g gotowej masy kajmakowej (mała puszka)

sok z 1 cytryny

 

Wykonanie:

ciasto:

Jajka, masło i cukier ucieramy na białą, puszystą masę. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, ucieramy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce mieszamy składniki suche: mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Wsypujemy do masy, mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietanę, delikatnie mieszając.

Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy niewielką ilość ciasta (do 1/3 wysokości), na środku umieszczamy czekoladowe jajeczko i przykrywamy znów kolejną porcją ciasta. Pieczemy w temperaturze 175 C stopni przez około 20 minut.

krem:

Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po łyżce masę kajmakową, dokładnie ucierając. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Gotowy krem nakładamy na wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego.

IMG_1541

IMG_1657

IMG_1715

IMG_1701_

4 thoughts on “Babeczki kajmakowe – jajeczka w kajmakowych babeczkach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *