Śnieżna babka kokosowo-cytrynowa

Zima na ramiona moje spadła.. kolejny raz. Śnieg zasypał wszystkie drogi, twoich śladów, wiosno, nie zobaczę..hej, nie ma, nie ma ciebie..

Już mi się z tego wszystkiego myli, jakie to święta nadchodzą? Mam wypatrywać pierwszej gwiazdki, czy jak..?

Inni ludzie też się niecierpliwią. Zawiązała się nawet fejsbukowa akcja pod hasłem: “pomóż wiośnie, jedz śnieg”. Postanowiłam pomóc tym, którzy bardzo chcieliby wziąć udział, ale nie lubią śniegu saute. Oto moja propozycja: babka śniegowa. Wizualnie pięknie współgra z aurą za oknem.

 

 

“ŚNIEŻNA” BABKA, KOKOSOWO-CYTRYNOWA

(przepis na dwie foremki)

Składniki:

zaczyn:

42 gr drożdży

1 szklanka mąki

1 szklanka ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

ciasto:

3 szklanki mąki

2 szklanki kokosu

1 szklanka cukru

3/4 szklanki mleka

2 jajka

½ kostki masła

sok z 1 cytryny

przygotowanie foremek:

około 50-70 gr miękkiego masła

dwie garście kaszki mannej do posypania

dekoracja:

sok z 1 cytryny

cukier puder (ile zabierze)

garść wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

Składniki na zaczyn mieszamy niezbyt dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło, studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, kokos, cukier, wbijamy jajka, dodajemy zaczyn, dolewamy mleko, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy ręką w misce około 10 minut (ciasto jest dość rzadkie). Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Formy na baby smarujemy dokladnie masłem i posypujemy kaszką manną lub bułką tartą. Przekładamy ciasto do foremek, po równo (mniej więcej do połowy wysokości każdej) i pieczemy w temp. 180 C stopni przez 30-40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Formy przewracamy do góry dnem i wyjmujemy babki.

Przygotowujemy lukier: do świeżo wyciśniętego soku z cytryny wsypujemy powoli cukier puder i mieszamy łyżką, wyrabiając lukier. Dajemy tyle, by lukier nie był zbyt rzadki, ale też by dało się nim polać babkę. Babki lukrujemy i na końcu posypujemy wiórkami kokosowymi.

IMG_2036

IMG_2039

 

IMG_2043

 

IMG_2070

IMG_2072

 

 

 

 

 

 

 

2 Comment

  1. […] EXTRAVielkanoc – „śnieżna” babka kokosowo-cytrynowa […]

  2. […] że na jego bazie stworzyłam już kilka różnych wypieków drożdżowych. Jednym z nich jest babka kokosowo-cytrynowa. Teraz przedstawiam Wam kolejną wariację na temat: ciasto truskawkowo-porzeczkowe, kwintesencja […]

Dodaj komentarz