Gęsie udka pieczone w piwie – pomysł na świąteczny obiad

IMG_3181

Gęsina to najbardziej niedoceniane mięso na polskim stole. Zupełnie nie rozumiem dlaczego, bo jest przepyszne!

Nie wszyscy wiedzą, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie. Eksportujemy gęsinę głównie do Niemiec. Jednym z bardziej znanych dań z gęsi jest foie gras – wątróbka z gęsi (danie pochodzi z kuchni francuskiej).

W naszym kraju gęsinę jemy “od wielkiego dzwonu”. Może właśnie Święta Bożego Narodzenia będą dobrą okazją do przyrządzenia tego pysznego mięsa?

Proponuję Wam dzisiaj gęsie udka marynowane i pieczone w ciemnym piwie, podawane z sosem piwnym. Są wykwintne w smaku i bardzo smaczne. Kto się skusi? 🙂

 

IMG_3181

 

GĘSIE UDKA PIECZONE W PIWIE

 

Składniki:

4 gęsie udka

300 ml ciemnego piwa (dobrej jakości)

2 łyżeczki tymianku

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka ziaren pieprzu

½ łyżeczki soli

1 cebula

1 marchewka

3 ząbki czosnku

400 ml bulionu drobiowego

3-4 łyżki śmietanki 30%

1 łyżka mąki

 

Wykonanie:

 

Piwo wlewamy do rondelka, dodajemy wszystkie przyprawy i zagotowujemy (uwaga, będzie się pienić!). Następnie zalewę studzimy i zalewamy nią udka. Odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w plasterki, ząbki czosnku przekrawamy na pół.

Udka przekładamy do żaroodpornego naczynia, dodajemy warzywa i całość zalewamy marynatą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 C stopni przez godzinę. Po upływie godziny wlewamy do naczynia bulion i pieczemy jeszcze przez pół godziny. Na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 220 C stopni, by udka nabrały złocistego koloru.

Wyjmujemy naczynie z piekarnika. Udka wykładamy na połmisek. Zalewę odcedzamy do rondelka. Dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżką mąki, zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem polewamy udka i podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.

 IMG_3187

IMG_3176

Moje inspiracje:

Przepis pochodzi z broszurki „Gęś na 6 sposobów”, wydanej w ramach Programu Promocji Mięsa Gęsiego w Polsce.

(Do przepisu wprowadziłam kilka drobnych modyfikacji ).

Dodaj komentarz