Gnocchi dyniowe zapiekane w sosie ziołowo-serowym

IMG_2148_scale

Dyniowe szaleństwo wciąż nas ogarnia, a ja nie mam nic przeciwko 🙂  Tym razem połączyłam dynię z klasycznymi gnocchami i zwieńczyłam dzieło pysznym sosem serowym. Powstało danie mocno rozgrzewające i sycące, idealne na listopadowy obiad.

 

gnocchi zapiekane w sosie serowo-ziołowym.

 

Mój mąż czasem wspomina gnocchi, które zdarzyło mu się jesć w Rzymie. Podawano je w zwykłej stołówce i były tak pyszne, że w jego rankingu uchodzą za najpyszniejsze gnocchi, jakie w życiu jadł. Ten wyjątkowy smak nadawał im sos serowy, którym były oblane. Kilkukrotnie próbowałam odtworzyć to danie, lecz w jego ocenie nie zbliżyłam się nawet do tamtego ideału. Tym razem jednak udało się! Sos serowy z dodatkiem kremowego serka pesto-rukola nabrał ciekawego charakteru, a mojemu mężowi przywrócił wspomnienie smaku tamtych klusek z włoskiej stołówki 😉 Jesli chcecie poznać ich smak, wypróbujcie mój przepis:

 

GNOCCHI DYNIOWE ZAPIEKANE W SOSIE ZIOŁOWO-SEROWYM

(dla 2-3 osób)

Składniki:

gnocchi:

450 g pieczonej dyni

300 g ugotowanych ziemniaków

350 g mąki

1 jajko

½ łyżeczki soli

 

sos:

garść koperku

1 ząbek czosnku

½ łyżeczki oregano

2 łyżki kwśsnej śmietany

50 g parmezanu

1 łyżka masła

1 opakowanie serka Apetina z pesto i rukolą

 

Wykonanie:

Upieczone kawałki dyni obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z dynią. Wbijamy jajko, solimy i zagniatamy całość, dosypując mąki. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki. Rolujemy wałeczki i kroimy na niewielkie kluski. Wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy tylko do momentu, aż wypłyną (około minuty). Od razu wyjmujemy. Trzeba zrobić to sprawnie i szybko. Jeśli bedą się gotowały zbyt długo, to niestety rozgotują się, ponieważ są to bardzo delikatne kluseczki.

Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojony w kostkę koperek wraz z rozgniecionym czosnkiem. Zmniejszamy moc palnika na najsłabszą, następnie dodajemy śmietanę oraz serek, delikatnie mieszamy. Wsypujemy pozostałe przyprawy. Na końcu dodajemy połowę parmezanu, dokładnie mieszamy. Tak przygotowany sos mieszamy dokładnie z kluskami.

Gnocchi z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego (a najlepiej do niewielkich naczyń, na jedną porcję), wierzch posypujemy pozostałą porcją parmezanu. Zapiekamy w temp. 180 C stopni przez 10 minut.

 

gnocchi dyniowe
gnocchi dyniowe

 

 

Dodaj komentarz