Jagody na zimę

jagody na zime

Jagody to jedne z najbardziej wartościowych darów lata, które warto przechować na zimę w słoiczkach. W tym roku z braku czasu zrobiłam tylko kilka sztuk i jakoś tak od razu smutno mi się zrobiło, bo te słoiczki uświadomiły mi, że powoli kończy się lato, a wraz z nim wysyp świeżych owoców sezonowych. Nie ma co jednak załamywać rąk, bo póki co lato trwa a deszczową pogodę warto wykorzystać właśnie do zrobienia przetworów.

 

Jagody według poniższego przepisu można wykorzystać później na różne sposoby:  jako dodatek do deserów, ciast czy naleśników. W zimie na pewno przyjdzie Wam do głowy wiele pomysłów, jak je zużyć 🙂 Podaję proporcje na 3 słoiczki o pojemności 0,25 ml, można jednak sobie łatwo przemnożyć proporcje przy większych ilościach. Generalnie stosuję taką zasadę: bez względu na wielkość słoiczka sypię naprzemiennie 3 łyżki jagód i 2 łyżki cukru i tak do całkowitego napełnienia.  W procesie pasteryzacji zmniejszy się objętość jagód, które pod wpływem ciepła i cukru puszczą sok i nieco się zmniejszą. Słoiki będą więc wyglądały na wypełnione w 2/3 objętości. Zakaszmy więc rękawy i zawekujmy sobie odrobinę lata! 🙂

JAGODY NA ZIMĘ

Składniki:

500 g jagód

180 g cukru

dodatkowo:

3 słoiczki 0,25 ml

Wykonanie:

Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Przygotowujemy słoiki: myjemy wraz z zakrętkami, a następnie wyparzamy, wkładając na kilka minut do gotującej się wody. Wyjmujemy i odstawiamy na kilka minut do osuszenia.

Napełniamy słoiki do pełna, wsypując naprzemiennie: 3 łyżki jagód i 2 łyżki cukru. Zakręcamy mocno (nakrętki muszą być suche) i pasteryzujemy we wrzącej wodzie, uważając jednak by poziom wody nie dosięgał nakrętek. Optymalna ilość wody to sięgająca do połowy słoików. Gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez 20 minut, następnie wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia, stawiając słoiki do góry dnem.

jagody w sloiczkach

jagodki
Pyszne wspomnienie lata!

facebook

 

Praktyczny gadżet:

Jeśli lubicie piękne, estetycznie wyglądające przetwory, możecie nałożyć na słoiki dekoracyjne osłonki płócienne. Wasze przetwory będą wyglądać jak z pradawnej spiżarni babci 🙂

Osłonki płócienne marki Tala można kupić TUTAJ:

osłonki płócienne

Większość kobiet ma problemy z otwieraniem zawekowanych słoików. Jeśli akurat nie ma w pobliżu męskiego ramienia, które może służyć pomocą, godnie zastąpi je dobry otwieracz. W poniższym modelu zastosowano opatentowany sposób na proste otwieranie, do którego nie potrzeba siły.

Otwieracz do słoików Easy Open marki Moha można kupić TUTAJ:

otwieracz moha

 

 

2 Comment

  1. ta łapka w jagodach jest cudna :)))
    lubię takie jagody mieć na zimę w spiżarni. Nakładam je np. na budyń waniliowy 🙂

    1. O, super pomysł z tym budyniem! Łapka dziękuje i macha przyjaźnie 😉

Dodaj komentarz