Kasza manna na mleku sojowym, z truskawkami

Kasza manna na mleku to do dzisiaj jedno z najbardziej popularnych śniadań dla dzieci. Na szczęście można ją przygotować również w wersji bez laktozy, a dodatek różnych owoców sprawi, że za każdym razem może mieć ona inny smak. Taki przysmak nigdy się nie nudzi!

Czy Ty też miewasz taki dzień? Budzisz się rano, rozglądasz się zaspanym wzrokiem po kuchni i nie widzisz nic, co nadawałoby się na śniadanie. W głowie totalny brak pomysłów, a głodne dzieci już dopytują, kiedy będzie śniadanie? Ja regularnie cierpię na taką właśnie amnezję pomysłową w kuchni. W takich chwilach pomagają mi najzwyklejsze produkty, takie jak mleko, chleb, płatki czy kasza. Przygotowuję „nudne” danie bazowe, typu właśnie: gotuję mleko czy smaruję chleb masłem i do tego „kreatywnie” dokładam to, co akurat mam w lodówce czy szafkach. W ten sposób często, zupełnie przypadkowo, powstają zaskakująco dobre, nowe wersje smakowe typowych, „oklepanych” potraw.

Tak też się stało pewnego szaroburego, zimowego poranka, kiedy ugotowałam takie właśnie truskawkowe śniadanie. Użyłam mleka sojowego, ale równie dobrze sprawdzą się też inne – eksperymentujcie! W zamrażarce znalazłam paczkę truskawek, których nie wykorzystałam do ciasta i proszę: jak znalazł do śniadania. Kilka minut gotowania i masz babo placek.. znaczy się, kaszkę 😉 Na wierzchu każdej porcji gotowej już kaszki umieściłam po łyżeczce jogurtu naturalnego, polałam też odrobiną soku truskawkowego i wyszedł naprawdę smaczny a’la pudding, który wywołał uśmiechy na małych, zaspanych twarzach. Cel zatem w pełni osiągnięty, bo przecież temu właśnie służy gotowanie, prawda? 😉

kasza manna na mleku sojowym

KASZA MANNA NA MLEKU SOJOWYM, Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

2 i pół szklanki mleka sojowego

5 łyżek kaszy manny

450 g mrożonych truskawek

2 łyżki miodu

do dekoracji:

jogurt naturalny, sok truskawkowy

 

Wykonanie:

2 szklanki mleka wlewamy do rondelka, stawiamy na niewielkiej mocy palnika i czekamy, aż zacznie się gotować. Do szklanki wlewamy do połowy mleko, następnie dodajemy 5 łyżek kaszy manny i dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę ze szklanki, dokładnie mieszamy. Do powstałej kaszki wrzucamy mrożone truskawki i gotujemy jeszcze 4-5 minut na niewielkiej mocy palnika, cały czas mieszając.

Zdejmujemy rondel z palnika, dodajemy miód i całość blendujemy na gładki pudding. Przekładamy do miseczek. Na wierzch dajemy po łyżce jogurtu naturalnego, możemy też polać sokiem truskawkowym.

Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

 

Dołącz do mnie na Facebooku

Dodaj komentarz