Dania mączne Obiad dla dzieci Przepisy

Knedle ze śliwkami

Tak jak nie ma lata bez chmur i burz, tak ja nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez knedli. To moje ulubione danie z dzieciństwa! Najlepsze knedle ze śliwkami robi moja babcia i ja mimo wielu prób, do dzisiaj nie sięgam jej nawet do pięt. Natomiast wypracowałam własny pomysł na pyszne knedelki. Zawierają mąkę pszenną z pełnego ziarna, są mięciutkie i niewielkie. Zamiast kłaść całą śliwkę do knedla, preferuję owoce w kawałkach. Łatwiej jest zrobić wtedy niewielką kulkę, zgrabniej wygląda na talerzu 🙂

A robię je w ten sposób:

 

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI:

 Składniki:

500 g ugotowanych ziemniaków

200 g mąki pszennej

200 g mąki razowej

ok. 500 g śliwek

1 bułka grahamka

ok. 1 szklanka wody

1 jajko

½ łyżeczki soli

 

opcjonalnie:

cukier (kilka łyżeczek)

masło (kilka łyżeczek)

 

Wykonanie:

Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w wodzie. W misce lub na stolnicy mieszamy razem ziemniaki, jajko, obie mąki, sól i odciśniętą bułkę. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto (w razie potrzeby można dolać wody).

Śliwki drylujemy i kroimy na ćwiartki.

Odrywamy niewielki kawałek ciasta, formujemy płaski placuszek. Na środku kładziemy dwa kawałki śliwki,  a następnie zalepiamy do środka i formujemy kulkę.

Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonej wodzie około 7-8 minut (knedle muszą wypłynąć na powierzchnię).

Podajemy z rozpuszczonym masłem i cukrem.

 

ciasto na knedle

 

knedle

 

knedle ze śliwkami

 

facebook