Kokosowa kasza manna

kokosowa manna

Kasza manna w wydaniu klasycznym większości  nas kojarzy się z zamierzchłymi czasami, kiedy w przedszkolach i w domach niepodzielnie królowała na dziecięcych talerzach. Dla jednych jest to miłe wspomnienie słodkiego niby-budyniu, innym kojarzy się raczej źle: jako grudkowata papka, która „staje” w gardle od pierwszej łyżki. Bez względu na to, do której grupy się zaliczasz, spróbuj choć raz przygotować to danie w nieco bardziej współczesnym wydaniu. Zamiast klasycznego mleka użyj mleka kokosowego, oprócz manny dodaj wiórki kokosowe i jagody goji a zobaczysz, że smak Ciebie zaskoczy. Możesz kaszę podać bez cukru, ale możesz też dosładzać dowolnym zdrowym słodzikiem, np. miodem czy syropem z agawy.

Mleko kokosowe, jagody goji czy syrop z agawy znajdziesz w supermarketach na dziale ze zdrową żywnością. Mleko kokosowe można dostać w puszkach lub w kartonach. Jeśli nie znajdziesz w swoim sklepie, zawsze możesz zamówić w e-sklepach, np. tutaj.

Przygotowując o poranku takie dania możesz zaszczepić swoim dzieciom miłość zdrowych śniadań, do których kiedyś będą wracać wspomnieniami tak jak my do przedszkolnej kaszy manny.

KOKOSOWA KASZA MANNA

Składniki:

0,5 l mleka kokosowego

3 łyżki kaszy manny

3 łyżki suszonych jagód goji

4-5 łyżek wiórków kokosowych

opcjonalnie:

2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy

 

Wykonanie:

Mleko przelewamy do rondelka. Dodajemy jagody goji i wiórki kokosowe, gotujemy. Kaszę manną odmierzamy i przesypujemy sobie do kubeczka. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejszamy moc palnika i powoli wsypujemy kaszę manną, jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Gdy kasza zgęstnieje, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestudzenia. Lekko przestudzoną kaszę możemy dosłodzić miodem (gdy dodamy miód od razu do wrzątku, miód niestety straci swoje dobroczynne właściwości odżywcze). Podajemy na ciepło.

manna kokosowa

facebook

 

 

6 Comment

  1. bardzo fajny pomysł, proste ale orginalne 🙂 spróbuję na pewno, dzięki!

    1. Dzięki! 🙂 Bardzo polecam.

  2. uwielbia najlepiej na własnym mleku kokosowym 😉 kiedyś często robiłam bardzo podobną, teraz częściej sięgam po kaszę jaglaną.

    1. Ja muszę trochę wyhamować z jaglanką, bo ostatnio dzieci patrzą podejrzliwie na każdą potrawę i ciasto na stole dopytując, czy aby nie jest to danie z kaszą jaglaną 😉

  3. Z przyjemnością spróbuję taką wersję manny. Moje córki lubią kaszę mannę, a ja mam wciąż w pamięci wspomnienie grudek stających w przełyku i pana ze stołówki, który ponaglał „wiosłuj, wiosłuj”. 😉

    1. Haha, ja mam to samo! Same złe wspomnienia z kaszą manną w roli głównej 🙂 Przekonałam się dopiero po tym, jak spróbowałam wersji kokosowej z fajnie kontrastującymi jagodami goji, dlatego polecam tobie też spróbować 🙂

Dodaj komentarz