Napoje, koktajle O Zdrowiu Przepisy Śniadania

Zielony koktajl z jarmużu i ananasa, przyspieszający odchudzanie

Odchudzający koktajl z jarmużu i ananasa warto pić zwłaszcza latem, kiedy zwykle więcej się ruszamy. Połączenie ruchu i diety znacznie zwiększa szansę na zgubienie kilku nadmiernych kilogramów. Sprawdź przepis na koktajl, który nie tylko skutecznie działa, ale też pysznie smakuje 🙂

Lato to idealna pora na odchudzanie. Z racji sprzyjającej pogody więcej się ruszamy, a natura serwuje nam mnóstwo warzyw i owoców, z których możemy przygotowywać lekkie i pożywne dania. 

Tak jak pisałam we wpisie pt. Jak zrzucić zbędne kilogramy i ustabilizować wagę?, dzięki kilku prostym zasadom proces odchudzania może przebiegać w sposób prawie “bezbolesny”. Jedną z takich zasad jest codzienne wypijanie szklanki pożywnego, smacznego koktajlu. Odpowiednia kombinacja składników może znacznie przyspieszyć metabolizm i spowodować skuteczniejsze oczyszczanie organizmu.

Koktajl z jarmużem na odchudzanie

Jarmuż to warzywo z rodziny kapustnych, które ma wiele dobroczynnych właściwości. Zawiera m.in. przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe. Jest bogaty w witaminy (m.in. witamina K oraz witamina C), a także w białko, błonnik, kwas foliowy, żelazo i potas. Ponadto jarmuż wspomaga proces oczyszczania organizmu, dlatego tak chętnie jest włączany do diet odchudzających. Nie mogło więc go zabraknąć w moim koktajlu.

Oprócz jarmużu do koktajlu dodałam też liście szpinaku. To kolejne warzywo, które pomaga nam zrzucać nadmiar kilogramów. Szpinak ma niewiele kalorii i wspomaga procesy przemiany materii.

Na moim blogu znajdziecie też inny koktajl z jarmużem w roli głównej – to koktajl z jarmużu i jabłek, który dodatkowo działa wspomagająco na odporność.

Ważne dodatki: ananas i sok z aloesu

Ważnymi składnikami mojego koktajlu są również: sok z aloesu i ananas. Dzięki swym niezwykłym właściwościom (m.in. bakteriobójczym i przeciwzapalnym)  aloes  jest uznawany za jedną z najzdrowszych roślin na świecie. Właściwości detoksykacyjne aloesu nabierają dodatkowego rozpędu, jeśli połączymy go z ananasem W duecie stanowią mocną broń dla organizmu do walki z infekcjami, ale przede wszystkim pomogą w usprawnieniu procesów przemiany materii.

Do mojego koktajlu użyłam soku aloesowego 100%. Można go kupić m.in. w supermarketach (np. na półkach z eko produktami), w sklepach ze zdrową żywnością, czy nawet w dobrze zaopatrzonych warzywniakach. Trzeba mieć jednak w pamięci, że aloes to bardzo silne, naturalne lekarstwo, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością w codziennej diecie. 

Jeśli chodzi o ananasa, to najlepiej do koktajlu użyć świeżego. Kupując go warto zwrócić uwagę, by był dojrzały. Zielone jeszcze owoce mają niewiele soku i koktajl nie będzie tak smaczny.

Oprócz tego do koktajlu dodaję też m.in. owoce kiwi, które zawierają mnóstwo witaminy C.

Na koniec jeszcze ciekawostka: jest to jeden z najchętniej pitych koktajli przez moje dzieci. Jeśli chcecie przekonać najmłodszych do picia tego typu zielonych musów, spróbujcie zacząć właśnie od tego. Oczywiście, nie od razu ogromne ilości – dziecku wystarczy pół szklanki.

Taki koktajl najlepiej wypić rano, na śniadanie. Zapewni uczucie sytości i doda energii na cały dzień. Poniżej przedstawiam składniki na porcję na około 4 małe porcje lub 2 duże.

koktajl z jarmużu i ananasa

KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY Z JARMUŻU I ANANASA

Składniki:

  • 1 świeży ananas
  • 2 łyżki stołowe soku aloesowego 100%
  • 2 owoce kiwi
  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 20 g liści jarmużu
  • ok. 20 g liści szpinaku
  • garść natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 szklanka wody (250 ml)
  • 1-2 łyżki miodu (można pominąć)

Wykonanie:

Ananasa obieramy ze skórki, wykrawamy twardy środek. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Dodajemy obrane owoce kiwi, sok z aloesu i cytryny oraz wszystkie zielone liście. Wlewamy wodę i blendujemy bardzo dokładnie, przez około 5 minut (można też wrzucić kostki lodu). Po zmiksowaniu próbujemy i jeśli czujemy taką potrzebę, to dosładzamy miodem. Pijemy od razu po przygotowaniu, ewentualnie przechowujemy w zamkniętej butelce lub słoiku przez kilka godzin, w lodówce.

[FM_form id=”3″]