Kolorowe gofry! – przepis na gofry w 3 kolorach

kolorowe gofry

Hej hej, witajcie w naszej polowej kuchni! Machamy do Was z zielonych ostępów i zapraszamy na pyszności wprost z naszej rozgrzanej do czerwoności gofrownicy! Jedyne, czego nam potrzeba to prądu i kilku prostych składników z pobliskiego sklepu, by wyczarować na kolację cuda -niewidy 🙂

kuchnia polowa2

kuchni polowa1

Gofry to przekąska, którą uwielbiam nie tylko za smak: te niepozorne wafelki pozwalają na niemal nieograniczoną ilość sposobów podania i przyrządzania. Podaję gofry zarówno na słodko, ze śmietaną, dżemem czy owocami ale też i w wersji wytrawnej. Dziś poszłam o krok dalej i urozmaiciłam samo ciasto na gofry: stworzyłam wytrawne gofry w różnych kolorach. Zielony uzyskałam po dodaniu szpinaku i jarmużu, a kolor ceglasty powstał dzięki buraczkom. Do tego jeszcze klasyczne, żółte gofry uzupełniły nam barwną kolekcję na talerzu i już mamy kolację wywołującą kolorowy zawrót głowy!

Gofry wytrawne można jeść bez dodatków, bo smakują wyśmienicie właśnie w tej formie. Jednak dobrze komponują się również z serkiem naturalnym i pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem czy innymi ziołami. W kuchni zawsze warto eksperymentować, by znaleźć swój smak idealny.

Jakie gofry Ty lubisz najbardziej? Z jakimi dodatkami? Napisz koniecznie w komentarzu 🙂 Tymczasem znikam, bo wspaniały aromat przypomina mi, że w gofrownicy skwierczą już gotowe do wyjęcia wafelki.

KOLOROWE GOFRY

Składniki:

na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki mąki pszennej razowej

4 jajka

2 szklanki mleka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szklanki oleju roślinnego

0,5 łyżeczki soli

dodatki:

garść liści szpinaku (ok. 30 g)

garść liści jarmużu (ok. 30 g)

1 niewielki, gotowany burak lub 2-3 łyżki tartych buraczków

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy składniki na ciasto: obie mąki, sól, proszek do pieczenia oraz olej, jajka i mleko. Jeśli nie macie mąki razowej, możecie użyć tylko pszennej klasycznej, jednak polecam dodać odrobinę razowej, by gofry były bardziej pożywne. Składniki ubijamy mikserem do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Do pierwszej wsypujemy liście jarmużu i szpinaku, a następnie miksujemy blenderem do momentu, aż ciasto nabierze jednolitego, zielonego koloru. Wypiekamy z niego gofry zielone. Do drugiej dodajemy buraczki i również miksujemy, aż ciasto nabierze koloru różowego – z tego ciasta powstaną gofry w kolorze ceglastym. Do ostatniej części nie dodajemy nic i wypiekamy z niej klasyczne, żółte gofry.

Mimo faktu, że żółte gofry nie są słodkie, to z powodzeniem można je ozdobić słodkimi dodatkami, takimi jak bita śmietana i owoce. Smakują naprawdę dobrze!

gofry zielone

gofry ceglaste

facebook

 

Praktyczny gadżet:

W przypadku posiłków dla dzieci nietypowy kształt i wygląd to główne filary sukcesu. Ja przygotowałam moje gofry w kształtach zwierząt, ale jest też wiele innych możliwości, na przykład gofry na patyku! Taka przekąska może być hitem dziecięcych imprez urodzinowych.

Gofrownicę „serca na patyku” marki Bestron można kupić TUTAJ:

 

gofrownica

6 Comment

  1. Świetne kształty i kolory! Sama bym z chęcią zjadła 😉

  2. Marta says: Odpowiedz

    Super, takiego przepisu właśnie szukałam !

  3. Gofry ze szpinakiem zdecydowanie najbardziej mnie urzekły ! Jestem mega wielka fanką szpinaku i mogłabym dodawać go wszędzie:D

    1. Podobnie jak ja:) Dzięki, pozdrawiam!

  4. Magda says: Odpowiedz

    Śmieszna ta żyrafa, pewnie każdy niejadek by się na nią skusił. Ja dostałam na urodziny gofrownice Profi i mam tylko zwykły prostokąt. Ale i tak bardzo ją lubię, bo jest ze mną już siedem lat. Zazwyczaj używam jej latem do robienia gofry z owocami. Usłyszałam od siostry, że teraz modne są te wytrawne. Spróbuje zrobić gofry buraczane. Jakie wytrawne dodatki by do nich pasowały oprócz pomidora?

    1. Zależy, co kto lubi. Może być np twaróg i świeże owoce, ale równie dobrze smakują bez żadnych dodatków 🙂

Dodaj komentarz