Dania mączne Obiad dla dzieci

Kolorowe kopytka z warzywami, czyli obiad dla dzieci


Każda mama chciałaby, aby jej dziecko zjadło wartościowy obiad a każde dziecko chce jeść to, co już zna i co mu się  podoba. Ten przepis jest połączeniem potrzeb mamy i dziecka 🙂

Większość mam może potwierdzić, że wszelkiego rodzaju kluski wchodzą do czołówki “top ten” ulubionych potraw dziecięcych. Dlaczego więc nie wykorzystać tego, co maluchy lubią by przemycać im to, co my byśmy chcieli, by jadły? Oto jeden z tego typu “patentów”: kolorowe kopytka. Ich wygląd z pewnością oczaruje małego człowieka, a zawartość ucieszy jego mamę. Kolorów tym kluskom nadają warzywa, których być może nawet dziecko nie lubi. Jeśli jednak nie powiemy mu, co tam w środku siedzi, a pokażemy jedynie efekt końcowy, z pewnością maluch zachwyci się nie tylko wyglądem, ale też i smakiem. Takie danie jest bardzo dobrym ćwiczeniem na rozszerzanie dziecięcej tolerancji na nowe smaki.

Kolorowe kopytka z warzywami.
Kolorowe kopytka z warzywami.

KOLOROWE KOPYTKA Z WARZYWAMI

Składniki:

1 kg ziemniaków

3 jajka

0,6 kg mąki pszennej

15 dkg gotowanych buraków, drobno utartych

15 dkg świeżej marchwi, drobno startej

1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego

Wykonanie:

Kolorowe kopytka można przygotować na różne sposoby. Ja przedstawię tutaj taki, z którego sama najczęściej korzystam.

Ziemniaki (stare) gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę lub maszynkę. Następnie dzielimy na trzy mniej więcej równe części. Każdą z nich przekładamy do osobnej miski. Do każdej dodajemy po jednym jajku, po 200 gramów mąki oraz warzywa: do pierwszej buraka, do drugiej marchewkę, a do trzeciej koperek. Każdą masę dokładnie mieszamy. Jeśli wasze masy będą rzadkie, to nie przejmujcie się tym – i tak się ugotują 🙂 Oczywiście można dosypać więcej mąki, ale wówczas kluseczki będą bardziej twarde.

Z powstałych mas formujemy wałeczki i kroimy w poprzek, tworząc kopytka. Gotujemy we wrzątku tylko do momentu wypłynięcia, nie dłużej! Czyli około 2 minuty. Podajemy z masłem. Można posypać parmezanem, wszak to ser z największą zawartością wapnia 🙂

Jestem przekonana, że Wasze dzieciaki to danie polubią 🙂

IMG_0122 n

[FM_form id=”3″]