Kotleciki z cukinii i czerstwego chleba

IMG_4459

Kotleciki z cukinii przykuły moją uwagę na jednym z włoskich blogów. Wprowadziłam do przepisu kilka swoich zmian i w tej wersji Wam go prezentuję. Nie ma wątpliwości, że przepis jest praktyczny: pozwala zużyć czerstwy chleb i ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wystarczy dokupić dwie cukinie i mamy pyszne danie, delikatne w smaku (dzieci to jedzą!) i jednocześnie sycące.

KOTLECIKI Z CUKINII I CZERSTWEGO CHLEBA

 

Składniki:

2 średnie cukinie (ok. 500 g)

200 g czerstwego chleba

150 g gotowanych ziemniaków (najlepiej z poprzedniego dnia)

garść zielonej cebulki, drobno pokrojonej

1 jajko

1 szkl. mleka

bułka tarta

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia (najlepiej kokosowy, dostępny np. tutaj)

 

Wykonanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na durszlak i solimy. Odstawiamy na pół godziny, aby puściła sok. Po tym czasie dobrze odciskamy i przekładamy do miski.

Czerstwy chleb namaczamy w szklance mleka (jeśli płynu będzie za mało, uzupełniamy wodą). Kiedy chleb zmięknie, dobrze odciskamy i również przekładamy do tej samej miski, co cukinię. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do mieszanki. Wsypujemy też pokrojoną cebulkę i wbijamy jajko. Całość doprawiamy solą i pieprzem (pamiętając o tym, że cukinia była już solona) i dokładnie mieszamy, do uzyskania zwartej masy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dosypać bułki tartej.

Z powstałej masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło, choć też dobrze smakują na zimno 🙂

 

Kotleciki z cukinii i czerstwego chleba.
Kotleciki z cukinii i czerstwego chleba.

facebook

Praktyczny gadżet:

By chleb zachowywał na długo swoją świeżość, przechowuj go w chlebaku i unikaj foliowych woreczków. Ten chlebak „Biedronka” urzekł mnie swoim pięknym, oryginalnym designem. Jego podstawa wykonana jest z naturalnego drewna, a szczelne zamknięcie chroni pieczywo przed wysychaniem. Jest dostępny w różnych wersjach kolorystycznych (fiolet, zieleń), ale soczysta czerwień przemawia do mnie najbardziej 🙂

Chlebak „Biedronka” czerwony można kupić TUTAJ:

chlebak biedronka czerwony

2 Comment

  1. Gaba says: Odpowiedz

    A jednak! muszę je dziś zrobić! wyglądają przepysznie a cukinia okazało się leży w lodówce, i ziemniaczki też… grzech nie zrobić:) ps. w przepisie mamy grosze;) (ja zawsze też tak piszę^^)

    1. Wisznia says: Odpowiedz

      Ech, znowu się pomyliłam z tymi groszami 😉 Już poprawiam, dzięki.

Dodaj komentarz