Krem czekoladowo-śliwkowy z awokado

czekosliwka1

Bardzo lubię wyszukiwać i testować oraz tworzyć od podstaw przepisy na słodkości, które znamy z masowej produkcji. Wydaje mi się, że większość tych produktów można przerobić na domową, zdrowszą wersję. W naszym domu od dawna nie pojawia się w kuchni żaden popularny, „sklepowy” krem czekoladowy. Nie kupuję tych produktów odkąd przyjrzałam się dokładniej ich etykietom. W zamian testuję różne przepisy na kremy czekoladowe ze zdrowych składników, którymi dzieciaki mogą objadać się do woli – w końcu czekolada to smak dzieciństwa, prawda? 🙂 Poza tym jest to nieocenione źródło magnezu.

Krem czekoladowo-śliwkowy to najbardziej przez nas lubiana wersja tego smarowidła. Można używać go do kanapek, ale też jest genialnym farszem do naleśników. Świetnie sprawdza się też jako atrakcyjna przekąska dla dzieci, kiedy podamy go w towarzystwie np. domowych paluszków grissini (przepis tutaj). Bardzo polecam!

 

 

KREM CZEKOLADOWO-ŚLIWKOWY Z AWOKADO

Składniki:

1 dojrzałe awokado

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (zawartość kakao – min.70%)

5-6 suszonych śliwek kalifornijskich

1-2 łyżki miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ wydrążamy przy pomocy łyżki (jest to możliwe tylko z dojrzałym awokado) i lekko rozdrabniamy widelcem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do miski wrzucamy awokado, śliwki, wlewamy czekoladę i blendujemy na gładko. Jeśli okaże się, że krem jest za mało słodki, można dolać 1-2 łyżki miodu.

czekośliwka
czekośliwka

facebook

 

Przepis zgłaszam do akcji:

Desery FIT

Dodaj komentarz