O Kuchni Porady kulinarne

Których produktów nie należy łączyć? Trzy najpopularniejsze błędy.

Jak komponować posiłki, aby nasz organizm mógł maksymalnie skorzystać z ich składników odżywczych? Trzeba zapamiętać, które produkty powinniśmy ze sobą łączyć, a których duetów unikać. Może się bowiem okazać, że stosując niezbyt szczęśliwe połączenia zdrowych produktów na talerzu nieświadomie pozbawiamy się wielu witamin albo wręcz szkodzimy swojemu zdrowiu. Oto trzy najczęstsze błędy w łączeniu produktów.

Od dawna wiedziałam o tym, że nie powinno się łączyć ogórka z pomidorem, bo świeży ogórek zawiera askorbinazę – enzym, który pozbawia pomidora witaminy C. Jednak o tych już mniej oczywistych, a jednak częstych błędach w łączeniu produktów dowiedziałam się nie tak dawno od mojej ulubionej dietetyczki Agnieszki Piskały w jednym z odcinków programu „Niejadki i inne przypadki”. Agnieszka zwróciła uwagę na trzy najczęściej popełniane przez nas błędy, a ja niniejszym przekazuję Wam tę wiedzę, abyście mieli świadomość, których duetów warto unikać:

Herbata i ciasto drożdżowe

Popijanie drożdżówki herbatą to nie jest najlepszy pomysł. Herbata zawiera teinę, która niszczy witaminy z grupy B, a tych w cieście drożdżowym jest bardzo dużo. Przypomnę też, że nie powinno się wrzucać cytryny do herbaty, w której jeszcze znajdują się fusy lub torebka z liśćmi, bo wtedy ten smaczny napój zamienia się w.. mieszankę na Alzheimera.

Pomidory i biały ser

To połączenie sama dość często stosowałam, robiąc kanapki 🙂 Okazuje się jednak, że nie jest to dobre rozwiązanie. Pomidor zawiera kwasy, które łączą się z wapniem zawartym w twarożku i skutkuje to wytrącaniem się w naszym organiźmie szczawianów wapnia, czyli kamieni nerkowych. Z drugiej strony jednak Agnieszka przekonuje, że biały ser zawiera wręcz śladowe ilości wapnia (równowartość wapnia w jednej szklance mleka jest taka sama, co w 5 kg sera białego), więc.. może nie jest to aż tak duże zagrożenie  dla zdrowia 🙂

Łosoś z brokułem

W sieci można znaleźć wiele przepisów na ryby z dodatkiem brokuła. Ryby morskie zawierają jod, który jednak w połączeniu z warzywami krzyżowymi staje się dla nas zupełnie nieprzyswajalny. Inne warzywa krzyżowe to oprócz brokuła: kalafior, kapusta czy brukselka.

Co z tym ogórkiem i pomidorem?

Faktem jest, że łyżeczka soku z ogórków może zniszczyć witaminę C z 4 kilogramów pomidorów. Jeśli jednak tęsknicie za sałatką z dzieciństwa, która składała się właśnie ze świeżych ogórków i pomidorów, jest na to metoda: wystarczy dodać do tej sałatki kwaśną śmietanę lub kefir. Jak zapewnia Agnieszka, kwaśne środowisko niszczy tą wredną askorbinazę z ogórka!

Moi drodzy, co Wy na to? Stosujecie któreś z tych połączeń? 

facebook