LAHUH – jemenicki chlebek z pasztetem brokułowym i sosem czosnkowym

IMG_3006

Pasztecik brokułowy z sosem czosnkowym pojawia się na naszym stole regularnie, od lat. Jednak dopiero jemenicki placek lahuh wyeksponował głębię jego smaku. Od dzisiaj więc ten zielony pasztecik będzie pokazywał się w naszym domu tylko w towarzystwie “laluchów”, jak je nazwał mój brat 😉

 

IMG_3006

Przepis na lahuh wpadł w moją przeglądarkę przypadkowo, jednak zaciekawił mnie na tyle, iż postanowiłam natychmiast go wypróbować. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a efekt końcowy – ze wszech miar zadowalający:) Lahuh nazywane są chlebkiem jemenickim, jednak ja nazywam je plackami, gdyż moim zdaniem bliżej im do nich. Są trochę podobne do naszych naleśników, chociażby poprzez sposób smażenia. Zróbcie je kiedyś, zamiast nieśmertlnych naleśników. Egzotyka od razu zapuka do waszych kuchennych drzwi, a czgo chcieć więcej w wakacje 😉 ..chociażby tylko dwudniowe.

 IMG_2992

 

LAHUH Z PASZTETEM BROKUŁOWYM I SOSEM CZOSNKOWYM

Składniki:

 Placki Lahuh:

500 gr mąki

700 ml wody

1 łyżeczka drożdży

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki soli

kilka ml oleju do smażenia

Pasztet brokułowy:

2 większe brokuły

1 jajko

ok. 100 gr bułki tartej

sól i pieprz do smaku

Sos czosnkowy:

200 ml śmietanki 12% lub jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

sól do smaku

Wykonanie:

Lahuh:

Drożdże rozpuszczamy z łyżeczką cukru w szklance wody. Mąkę wraz z solą mieszamy w misce. Wlewamy do niej drożdże i resztę wody, mieszamy aż do uzyskania gladkiego ciasta i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Rozgrzewamy niewielką patelnię, smarujemy cienko olejem. Nakladamy na patelnię łyżką wyrośnięte ciasto i rozsmarowujemy jak najcieniej na całej powierzchni. Smażymy z dwóch stron i przekładamy na talerz. Z podanej ilości ciasta powinno nam wyjść około 15-17 placków.

Pasztet brokułowy:

Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Po ugotowaniu przekładamy do miski i rozgniatamy (ja to robię przy pomocy tłuczka do ziemniaków), studzimy. Do brokułowej miazgi wbijamy jajko, dodajemy sól i pieprz oraz dosypujemy tyle bułki tartej, ile przyjmie – tak, aby masa nie była za rzadka. Mieszankę przekładamy do keksówki, uprzednio wymarowanej tłuszczem i obsypanej bułką i pieczemy przez 25 minut w temp. 10 C stopni.

Sos czosnkowy:

Śmietanę przelewamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

Podanie:

Placek lahuh smarujemy pasztecikiem brokułowym i polewamy sosem czosnkowym. Pycha 🙂

IMG_3000

IMG_2996

Moje inspiracje:

Przepis na Lahuh znalazłam tutaj.

2 Comment

  1. bardzo fajne! 🙂

  2. Super propozycja 🙂

Dodaj komentarz