Lekka zupa gulaszowa z indyka

gulaszowa z indyka

W chłodne dni mamy ochotę, by obiad nas nasycił i zarazem rozgrzał. Dziś przygotowałam dla Was zupę, która różni się nieco od klasycznej gulaszowej tym, że jest zrobiona z chudego mięsa indyczego, przez co zyskuje na lekkości. Równocześnie potrafi jednak nasycić i zapewnić miłe doznania smakowe, dzięki obecności pomidorów i ziemniaków.

Indyk bardzo często pojawia się w mojej kuchni i dzieje się tak nie tylko ze względu na niską kaloryczność  tego mięsa. Indyk zawiera sporo bezcennych dla zdrowia składników mineralnych, takich jak m.in. selen, cynk, potas czy witaminy z grupy B. Przede wszystkim jednak jest bogatym źródłem białka – ma go więcej niż wołowina, wieprzowina czy kurczak. Doceniam przy tym indyka także za walory kulinarne, bo jest to niezwykle różnorodne mięso: za każdym razem możemy wydobyć z niego inny smak.

Przygotowując zupę gulaszową przyprawiłam mięso z udźca indyka papryką i rozmarynem, połączyłam z pomidorami i tym samym wydobyłam z niego wspaniały aromat, który unosił się jak mgiełka w domu i wabił do kuchni wszystkich domowników.  Czy chcecie też poczuć ten zapach? Do dzieła!

 

zupa gulaszowa

 

LEKKA ZUPA GULASZOWA Z INDYKIEM

Składniki:

ok. 600-800 g mięsa z udźca indyka

2 łyżeczki rozmarynu

2 łyżeczki słodkiej papryki

2 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy do marynaty + 2-3 łyżki do podsmażenia cebuli

1 cebula

1 puszka pomidorów krojonych

3 niewielkie ziemniaki

6-8 kulek ziela angielskiego

2 liście laurowe

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Mięso kroimy w kostkę. Dodajemy paprykę, rozmaryn oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Polewamy 3 łyżkami oliwy, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie w garnku z grubym dnem. Dodajemy przyprawione mięso, mieszamy. Wlewamy 1-1,5 litra wody, dodajemy przyprawy: ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze około 15 minut, do momentu aż zmiękną ziemniaki.  Podajemy na ciepło, najlepiej z pajdą domowego chleba 🙂

 

Tutaj możesz zobaczyć ten przepis w formie wideo:

 

facebook

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktyczny gadżet:

Jak już kiedyś wspominałam, bardzo nie lubię wybierać z zupy przypraw, a tym bardziej niechcący rozgryzać jakieś ziele angielskie czy pieprz w trakcie jedzenia. Idealnym rozwiązaniem na szybkie pozbycie się ziół z zupy po ugotowaniu jest użycie saszetki do przypraw. Wrzucasz przyprawy, gotujesz a następnie wyjmujesz saszetkę i po problemie 🙂 Takie saszetki kupisz TUTAJ:

function_02_8cc05865-1e5b-41d3-942c-7a72bf982737_1024x1024

Dodaj komentarz